Skydda din adress mot falsk adressändring

Med Skatteverkets nya e-tjänst Spärra obehörig adressändring kan du skydda dig mot bedrägerier som görs med falska adressändringar. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Det innebär att ingen annan kan ändra din adress utan din vetskap.

Det har förekommit upprepade bedrägerier när till exempel obehöriga har beställt hem blanketter till någon annans adress, vittjat brevlådan, skrivit under blanketten om adressändring och skickat in den till skattemyndigheten. De som anmäler adressändring på pappersblankett får visserligen ett brev till den gamla adressen om att anmälan inkommit, men brev kan hamna fel.

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i Skatteverkets register. För att ytterligare minska risken för bedrägerier lanserar vi e-tjänsten Spärra obehörig adressändring. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Skatteverket lanserar även en e-tjänst för att anmäla särskild postadress. Tjänsten vänder sig till dig som behöver ha posten någon annanstans än till din folkbokföringsadress under en period på minst sex månader. Om du spärrar din adress i e-tjänsten Spärra obehörig adressändring, gäller spärren även dig som anmält särskild postadress.

Här kan du spärra obehörig adressändring hos Skatteverket

För att kunna utnyttja tjänsten krävs att du har någon form av e-legitimation, antingen via Bank-ID, Nordea eller Telia, eller via Mobilt Bank-id. Kan du legitimera dig digitalt går det på någon minut.

Läs mer om