Sedlarna med Greta Garbo och Birgit Nilsson släpps i veckan

Den här veckan introduceras nya mynt och sedlar i Sverige. Det handlar om en-kronan, två-kronan, fem-kronan, 100-kronorssedeln och 500-kronorssedeln. Sedlarna pryds av filmstjärnan Greta Garbo respektive operasångerskan Birgit Nilsson. För sedlarna gäller temat kulturpersonligheter. På baksidan av 500-kronors sedeln är en bild av Öresundsbron och på baksidan av Garbos hundring en bild av Stockholm.

Sol, vind och vatten

Temat för de nya mynten är sol, vind och vatten. Formgivaren Ernst Nordin har tagit fram dem, inspirerad av Ted Gärdestads klassiska låt.

Så får du tag i en Garbo-sedel

Rent konkret kan bankerna från och med denna veckan hämta nya mynt och sedlar från Riksbanken genom sitt depåbolag. Därifrån distribueras mynt och sedlar till handeln, banker och bankomater. Det kan ta ganska lång tid innan du stöter på en ny sedel eller ett nytt mynt.

Det säkraste sättet om du vill få tag på en ”Garbo” eller ”Birgit Nilsson” snabbt, är att uppsöka ett bankkontor. För den som befinner sig i Stockholm går det också att besöka Riksbanken på Brunkebergstorg 11 och växla in till en ny hundralapp och ett myntpaket.

Betala med gamla mynt och sedlar

Den 30 juni 2017 går det inte längre att handla för de gamla en- och femkronorna eller de gamla hundra- och femhundrakronorssedlarna. Ett gott råd är därför att göra slut på dem i god tid före nästa sommar.

Miljövänligare pengar

De nya mynten är lättare och mindre. Kostnaderna för att hantera dem blir lägre och nicklet som i dag finns i 1- och 5-kronan tas bort. Miljöbelastningen blir mindre och Riksbanken sparar pengar eftersom de nya mynten är billigare att köpa.

De gamla, utgående mynten säljs och metallerna återvinns. Sedlarna strimlas och blir fjärrvärme.

Riksbanken har mer information om sedelbytet

Läs mer om

,