Idag firar Sverige Raoul Wallenbergs dag

Idag den 27 augusti är det Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet: Raoul Wallenbergs dag. När rasism och främlingsfientlighet alltmer genomsyrar Sverige är det viktigt att vi också firar medmänsklighet, modet att göra skillnad och att bjuda in till förändring.

Raoul Wallenberg var en svensk arkitekt, affärsman och diplomat. Han är mest känd för sina riskfyllda och framgångsrika insatser för att rädda tiotusentals till omkring hundratusen judar i Ungern från ungerska fascister och nazister under andra världskriget. Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och tog hand om judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium, vilket var deras räddning.

Raoul Wallenberg är med rätta en av de mest kända och beundrade svenskarna i världen.