Möt Abdulkader Shaker – vårt ombud i Jordanien

Text ELLIKA NYQVIST LIVCHITZ  Foto: ABDULKADER SHAKER

En av Svenskar i Världens främsta resurser är de över 100 personer i världens alla hörn som är ombud. De representerar organisationen lokalt och är vårt ansikte utåt i sina hemländer. Ombuden har specialistkunskaper i frågor som rör utlandssvenskar i just deras länder. Abdulkader Shaker är vårt ombud i Jordanien, utlandssvensk och cirkulär migrant. 


Vad är det viktigaste du har gjort som ombud för Svenskar i Världen under det senaste året?

Jag kan inte säga att jag har gjort något viktigt än, men för några år sen tog jag emot en nyanländ svensk. Det var en ung man som ville undersöka möjligheterna att bo i Jordanien. En annan gång hjälpte jag ett äldre par som var på besök i Jordanien som jag ordnade ett bra och billigt hotel till. Jag tillbringade även veckoslutet med dem i vårt sommarhus.

Vad vill du göra 2016 som ombud, något nytt?

Jag vill försöka nå fler svenskar i Jordanien och hjälpa dem med allt som behövs och kan göras för att få dem att känna sig hemma. Jag vill svara på allt de undrar. De har nog liknande frågor som jag hade när jag kom till Sverige för 40 år sen som student.

Vilka är de största fördelarna med att bo i ditt land?

För mig är det att jag får känna att jag är hemma. Här är jag född, här har jag gått i skolan och vuxit upp. Mina föräldrar har sina rötter här. Klimatet är litet varmare, men framför allt har jag en känsla för familjen, språket och kulturen.

Vilka är de vanligaste frågorna du får i egenskap av ombud för Svenskar i Världen?

Jag tror nog det är frågor om trygghet, uppehållstillstånd, visum, lagar och naturligtvis boendekostnader.

Vilka är din viktigaste tips till svenskar som ska flytta till ditt land?

Först o främst tro inte på allt du hör. Kontrollera saker flera gånger, hämta information från olika källor och lyssna på olika synpunkter. Ta det lungt, långsamt, stegvis och försiktigt. Det finns alltid överraskningar. Det tar två-tre månader att uppleva verkligheten. Låt det ta den tiden, innan du bestämmer dig för att bosätta dig här.

Ha alltid extra pengar vid sidan av för osynliga omständigheter. Det är lättare för män än för damer och flickor att klara sig i början och det är även svårare för par. Räkna med ungefär halva kostnaden jämfört med Sverige. Det gäller i princip allt. Räkna även med möjlighet att övernatta hos folk ett par nätter i början om det behövs. Sist och viktigast, tveka inte att fråga mig innan, under och efter du anländer.

Vad är största fördelen med att vara svensk i ditt land?

Folk vill gärna ställa upp och hjälpa till hjärtligt på alla sätt om de vet att du är svensk. Det är säkert. Trots det ska du vara försiktig. Vädret är härligt och soligt på våren. På sommaren är det underbart. Vintern är mild, men det kan vara kallt ibland. Idag har vi till exempel fått snö.

Vad känner lokalbefolkningen till mest om Sverige?

Zlatan, Yohio, J-O Waldner, Palme, IKEA, Volvo, Bofors eller något annat? IKEA , utan tvekan.

Varför flyttade du till Jordanien?

För att äntligen få känna mig hemma efter 30 år av flyttande och för att få utnyttja min utlandserfarenhet .

Vad saknar du mest från Sverige?

Den fina söndagspromenaden en solig sommardag vid marknaden och de fina väldoftande, ljust klädda och obekymrade människorna runt omkring.

Läs mer om