Tips på Sommarläger

I det här inlägget har Svenskar i Världen nöjet att presentera förslag på sommarkollon till de utlandssvenskar och svenskboende som vill ge sina sina barn möjligheten att åka på lägerskola i sommar. Svenskar i Världen kan också glädjande meddela alla utlandssvenskar att dessa sommarskolor tar emot barn som inte är folkbokförda i Sverige. Har du tips på fler sommarläger som gärna tar emot barn som inte är folkbokförda i Sverige, kontakta mer än gärna projekt@sviv.se .


 

Barnens ö erbjuder diverse läger för barn i åldrarna 7-16 år under nästan hela sommaren. Följ länken ovan till Barnens Ö för att se de olika inriktningar, datum och åldersgrupper som erbjuds. Som icke folkbokförd i Stockholm bör det dock noteras att man inte kan söka lägerplats förrän den 17/5 och det görs då via Barnens Ö’s hemsida. Efter den 17/5 kan man se vilka gårdar och perioder det finns platser kvar att söka till.

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket erbjuder tre olika typer av sommarläger. Ett läger är för barn mellan 7-12 år mellan den 17-22 juli & 24-29 juli. Lägret är till stor del en intensivkurs i svenska och på detta läger deltar även föräldrarna till barnen.  Ett annat läger är för barn mellan 13-17 år under tidsperioden 17-30 juli. Kursen är också denna till stor del en intensivkurs i svenska. Sigtuna Humanistiska Läroverket erbjuder också en Intensivkurs i matte för barn i motsvarande ålder till årskurs 7-9 samt gymnasiet ( ca. 12-19 år) mellan den 24-29 juli. Under samtliga läger bor barnen bor på skolans elevhem.

Gränna skolan anordnar sommarläger mellan den 16 juli- 6 augusti för barn mellan 14-17 år. Sommarlägret är främst riktat till utlandssvenska barn och barnen bor på skolan under lägret.

Lundsbergs skola erbjuder sommarläger för barn i högstadie och gymnasieålder, dvs. ca. 12-19 år mellan den 24 juli-5 augusti och likväl här bor barnen på skolan.

4H-gårdar erbjuder i många fall sommarläger runt om i Sverige med fokus på djur, natur och lek. Se länken för olika gårdar runt om i Sverige och kontakta respektive gård du är intresserad av för att kolla om barn som inte är folkbokförda i Sverige accepteras som lägerdeltagare då det varierar mellan olika gårdar. Likaså varierar det mellan olika 4H-gårdar om barnen bor över på gården under lägertiden eller inte.

 Ifall att du som vuxen är intresserad av att fräscha upp din svenska, utöka din kunskap om svenskt samhällsliv och kultur kan Svenskar i Världen tipsa om Billströmska folkhögskolan. Kursen är för vuxna mellan 20-60 år under tre veckor i slutet av juli och i början av augusti. Svenska kurserna hålls utefter nivå i mindre grupper.