Frågan om e-röstning engagerar många i Sverige och utomlands

På långfredagen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel från Svenskar i Världen. Den handlade om att e-röstning skulle öka valdeltagandet och ifrågasatte Sveriges ambitioner att ligga i framkant inom IT om vi ska fortsätta förrätta val med endast penna och linjal. Flera har hört av sig angående artikeln och här är några kommentarer:

”Hej,

Tack för viktig artikel!

Jag har bott i USA i flera år och även här är det svårt med postgången och rutinerna. Jag har varit med om valsedlar som inte anlänt i tid till konsulatet,  indragning av konsulat – t.o.m. i NY, etc.

Fint jobb, SVIV!

Tore Lindgren”


 

”Elektroniskt har röstandet i Brasilien varit i två årtionden! Men inte via internet, bara från digitala valurnor, som ger resultaten inom ett par timmar. Man undrar vad justitieministern har för underlag, eller motivering?

– Vilket land blir först med on-line demokrati ? Parlament med representanter är dyrt och levererar fullt av snedvridna beslut (eng. ”BIAS”). En PORTAL för debatt skulle kunna utveckla styret i alla nivåer.

Heja Sverige ! ///  B-L”


 

”Hej!

Jag såg er artikel på Brännpunkt. Jag och ett par riksdagskollegor skrev i ämnet i Dagens Samhälle nyligen.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/valsystemet-maste-haenga-med-i-utvecklingen-23450

Med vänliga hälsningar

Andreas Norlén”


 

”Jag har läst artikeln i SVD med stort intresse. Såsom honorärkonsul på Bermuda sedan 1999 kan jag intyga att valdeltagandet på konsulatet har reducerats dramatiskt de senaste valen. Jag är övertygad om att valdeltagandes skulle öka lika dramatiskt om det gick att e-rösta.

MVH
Jens Juul
Honorärkonsul Bermuda”


 

”God morgon!

Jag har just läst Svenskar i Världens artikel i SvD i dag.

Det vore ju förstås alldeles utmärkt att införa e-röstning, det skulle underlätta mycket. Vi bor i England sedan nästan 30 år, vi har lyckats rösta i de flesta val sedan dess, men knöligt är det ju.

Emellertid har jag ett annat problem, som jag faktiskt uppfattar som större, nämligen förnyelse av svenskt pass utomlands. I dag kan man i Sverige gå in på en polisstation, t.ex. i Karlstad behöver man inte boka tid, och fixa sin passförnyelse på en halvtimme eller så. Man betalar ca 400 kronor och det fungerar utmärkt.

Men om jag skall förnya mitt pass i England måste jag åka till ambassaden i London från mitt boende i Cornwall, jag måste beställa tid en bra bit i förväg och jag måste åka dit igen för att hämta passet!

(Jag kan åka till närmaste konsulat för att hämta, men i mitt fall är det Bristol, och det är inte mycket närmare).

Dessutom är priset för passet ca 3 gånger så högt som i Sverige, senast var det ca 1200 kr. En returbiljett till London, även med pensionärsrabatt, kan jag få för kanske 60 pund, dvs ca 750 kr. två resor kostar alltså ca 1500 kr. Plus passet på ca 1200. En summa av närmare 3000 kr, jämfört med 400 för samma jobb i Sverige.

Plus att det svenska passet bara gäller i 5 år jämfört med tidigare och de flesta andra länders giltighet på 10 år.

Så vi försöker passa in passförnyelsen med ett Sverigebesök, vilket i bland betyder att man förlorar flera månader i giltighetstid.

Summa summarum, det är ganska besvärligt med svenskt pass utanför Sverige. Min yngste son har blivit så irriterad på det hela att han skaffat sig engelskt medborgarskap, främst för att det svenska passet blir för dyrt och besvärligt att förnya.

Glad Påsk

Lars Jakt
livstidsmedlem”