Svenskar i Världen besökte Estland och USA

Text: Ellika Nyqvist Livchitz Bild: Svenskar i Världen (fr. v. Karin Ehnbom-Palmquist med kyrkoherde Mona Svensson, Svenska Kyrkan New York | Tallinn | Ulf Sörmark, ombud på Hawaii | Utanför Svenska Kyrkan, New York) 


I Tallinn — estlandssvenskar säger Reval — träffade Karin Estlandssvenskar, Sverigeester, finlandssvenskar och rikssvenskar som bor i landet. Svenskarna i Estland har gamla rötter, närmare bestämt sedan maj år 1206 och de haft sin egen kyrka sedan år 1531 (än i dag i samma medeltida byggnad). Republiken Estlands president Toomas Hendrik Ilves är för övrigt född i Stockholm.

Under tre dagar i början av hösten värvade hon medlemmar till organisationen och informerade om vad Svenskar i Världen arbetar med. Karin besökte bland annat svenska S:t Mikaelsförsamlingen och kyrkomuséet. Sveriges ambassadör Anders Ljunggren med hustru Barbro Allardt Ljunggren (som är engagerad i Finlandssvenskarnas organisation i Sverige) bjöd också in generalsekreteraren till ambassaden. Ambassadrådet Anne Duuse bjöd in till träff med svenskar och nordiska kollegor i sin bostad. Besöket sammanföll med den årliga utställningen i Tallinn för etniska minoriteter, där flera grupper med anknytning till Sverige deltog. Stort tack till vårt ombud Anders Hedman för det fina programmet!

USA är det land i världen där det bor flest utlandssvenskar. Enligt Svenskar i Världens senaste kartläggning beräknas 150 000 svenskar bo där och många nya svenskar lockas dit årligen. Under sitt besök i USA träffade generalsekreteraren utlandssvenskar på Hawaii, i New York och Connecticut. I samband med första adventsfirandet i Svenska Kyrkan i New York hade Karin möjlighet att berätta för många utlandssvenskar vad Svenskar i Världen hjälper till med och vilka frågor vi driver. Kyrkan som ligger centralt på Manhattan är en viktig samlingspunkt för turister och svenskar bosatta i New York under hela året och inte minst under de stora högtidligheterna.

Till advenstgudstjänsten var kyrkan överfull och många tog tillfället i akt att ställa frågor. Förutom passfrågor undrar många om vad som gäller vid sjukdomsfall under besök i Sverige för den som skrivit ut sig eller villkoren för att ha bankkonton kvar. Solskenshistorier om återvunna svenska medborgarskap vittnar om de positiva effekterna av den nya lagstiftningen. Ett annat glädjande besked är att två nya ombud kommer att hjälpa våra ombud i New York och New Jersey att nå ut till de många svenskarna bosatta där. Dessa kommer att presenteras närmare på webben inom kort.

På Hawaii är Ulf Sörmark vårt nya ombud. Ulf har lång erfarenhet som diplomat på flera ambassader i Asien, bland annat har han varit chef för Svenska Handelskontoret i Taiwan och Generalkonsul i Kanton. Han var också Generalkommissarie för Sverige vid världsutställningen i Sydkorea 1993. Ulf kände väl till Svenskar i Världen under sin tid som diplomat och deltog i vårt Kinaseminarium 2007 som expert. Som ombud för oss vill Ulf uppmuntra fler svenska studenter att studera vid ett av de två välrenommerade universiteten i Honolulu. Där finns bland annat en inriktning mot Asienkunskap och asiatiska språk. På Hawai Pacific University finns idag 250 svenska studenter. De flesta stortrivs både med studier, surfing och det underbara klimatet. Honolulu är en modern storstad med en miljon invånare och flera av de svenska storföretagen är representerade där, bland annat Securitas, Assa Abloy och H&M.

För svenskarna som bor på Hawai är en viktig fråga förnyelse av pass och giltighetstiden. De måste ta sig till konsulatet i Los Angeles eller San Francisco och planera in ett besök till när den mobila passtationen från ambassaden i Washington befinner sig där. Det blir en dyrbar utflykt, i synnerhet för en hel familj. Därav också önskemålet att man ska kunna få ett svenskt pass med tio års giltighetstid.

Det var lyckade besök med trevliga möten med svenskar som har valt USA respektive Estland som sitt andra hemland. Varmt välkomna som medlemmar i Svenskar i Världen och som användare av webbplatsen sviv.se!

 

 

Läs mer om

, , ,