Max Martin – Årets Svensk i Världen 2015

Max Martin är en av världens mest framgångsrika låtskrivare. Han bor i Los Angeles i USA, där de allra största popstjärnorna står på kö för att få musik skapad av den populäre musikproducenten från Sverige. Somrarna tillbringar han i Stockholm. I år kunde han samtidigt ta emot sitt pris som Årets Svensk i Världen. En utmärkelse som han är stolt över!

44 år gammal har han blivit popmusikens magiska skapare med en otrolig känsla för melodier. Med 21 Billboardettor ligger han bara fem låtar efter John Lennon och elva bakom Paul McCartney. Beatlarna är universellt kända genier, men utanför musikbranschen vet inte alla vem Max Martin är.


Text: Ellika Nyqvist Livchitz
Foto: Kerstin Alm/Svenskar i Världen
Bild i sidhuvud: Kören från Margretelundsskolan sjöng Pippi Långstrump-sånger för full hals på Årsmöteslunchen. De hyllades stort av hela publiken. En av de som först ställde sig upp för att applådera för dem var deras idol Max Martin.

Max Martin skyr rampljuset, vilket är ett medvetet och strategiskt ställningstagande. Dessutom framför han inte låtarna själv, som Lennon och McCartney gjorde. Max Martin har sett upp till Beatles sedan han var liten och vill inte klå dem.

En rejäl klassresa

Martin Sandberg, som han egentligen heter, fick sitt första artistnamn på 80-talet, Martin White. Han har onekligen gjort en klassresa. När han växte upp i Stenhamra väster om Stockholm lärde han sig spela blockflöjt, trumpet, trummor och keyboard. Han fick även låna en studio där han kunde testa att skapa sin egen musik. Sina första låtar gjorde han när han var 13-14 år.

Hemma hade föräldrarna ett piano, en tillgång för en blivande musikproducent. Pianot finns kvar än idag och står på sommarstället utanför Stockholm. Bäst tycker Max Martin att han är på sång. Övriga instrument spelar han mest på ”lägereldsnivå”. Han är känd för att insistera på att artisterna ska sjunga hans låtar precis som han sjunger dem själv på sina demos. På ett sätt framför Britney Spears, Katy Perry och Taylor Swift ’covers’ av Max Martins inspelningar.

– Men den som har den vackraste rösten i familjen är vår dotter, säger Max Martin.

Som musikskapare har han fått åtskilliga musikpriser. Att bli utsedd till Årets Svensk i Världen tycker han känns stort och helt annorlunda.

– Borg och Stenmark har varit ikoner för vårt land. Att själv få profilera Sverige och få pris, inte bara för att jag har gjort musik inför branschkollegor, är fantastiskt roligt, säger Max Martin.

Största utmaningen är att hålla balansen

Det som har varit svårast i karriären har varit att hålla en bra balans mellan yrkesliv och privatliv, att ha kvar fötterna stadigt på marken. Som person är han ytterst ödmjuk och det har han kämpat för att förbli. Han vill vara en lagspelare och inte låta sig fångas av någon egocentrering.

Nyckeln till framgång

Max Martin är känd för att arbeta hårt. Det är enligt honom själv hans nyckel till framgång, snarare än talang. Som ung fick han Dennis Pop som mentor, vilket betydde oerhört mycket. Enligt artisten E-Type var dock Max Martin den skolade musikern i studion som kunde läsa noter, skriva partitur och göra musikarrangemang. I takt med att han har blivit äldre har han insett att han måste ta hand om sig själv för att orka jobba. Han tränar regelbundet på gym, spelar innebandy med svenskar i trakten och åker gärna skidor. Innan han flyttade till USA reste han mer, men Japan skulle han gärna besöka.

En hit ska snabbt gå att känna igen

Vad är hemligheten bakom Max Martins framgångar? Varför hamnar just hans låtar högst upp på Billboardlistan?

– Det viktigaste är lagarbetet där många bidrar, framhåller Max Martin tydligt. Ofta triggar 10-15 personer varandra.

Konsekvent letar han upp nya, talangfulla, ofta unga musiker att jobba med, när tidigare samarbeten börjar svalna. Det är kanske anledningen till att hans framgångar legat på topp så länge, till och med längre än Paul McCartneys.

Kan folk känna igen vilken låt det är, direkt när den börjar spelas i de första takterna, är det en stor fördel när man ska ta fram en hit. Man ska våga vara litet tjatig, det ska vara lätt att komma ihåg melodin. Till skillnad från många amerikanska låtskrivare har han fördomsfritt ofta blandat pop med R.&B. (Rhythm and Blues). Arvet som svenska musikskapare fått från ABBA:s klanger tycker Max Martin går hem i de flesta länder. Nyligen har dock Kina bannlyst två av hans låtar för att de ansågs för sexiga. Att det valde just de låtarna är litet märkligt – det finns många andra låtar som är betydligt mer ”sexiga” i så fall, tycker han själv.

Går det att slå igenom utan att bo i USA?

Vill du satsa på att gå i Max Martins fotspår går det enligt honom själv fint även i Sverige.

– Bananskalen att någon artist råkar få upp ögo­nen för dig, går förbi en passant och samman­strålar, är dock betydligt större i USA, tillstår han. I Los Angeles bor de riktigt stora stjärnorna och finns nära till hands.

Hemmastudion i Los Angeles ligger där Frank Sinatra tidigare bodde och hyrde ut sitt poolhus till Marilyn Monroe.

Saknar den svenska solidariteten

Bor du nära ett IKEA-varuhus, behöver du inte sakna Kalles kaviar eller svenska varor, men den svenska solidariteten är något Max Martin kan längta efter. Att vi i Sverige bryr oss om varandra och inte bara oss själva. Han har i år sett flera dokumentärer om Olof Palme som gjorde stora insatser för människor i andra länder.

Hemlandet förändras snabbt

Som musikskapare är Max Martin verksam även i sitt hemland. Sverige och Stockholm förändras mycket från år till år, tycker han. Stadsbilden där hus försvinner och andra uppstår till exempel. Som politiskt intresserad ser han en skräm­mande utveckling med ökad främlingsfientlighet i vår lilla fristad.

Familjen lär bli kvar i USA

Max Martins familj planerar att bo kvar i Kalifornien i minst tre år till för att deras dotter ska få gå ut High School. Dottern var också anledningen till att de flyttade från Sverige, inte Max Martins kar­riär.

– Vi ville ge vår dotter nya möjligheter och chan­sen att lära sig ett annat språk flytande. Om det inte var för hennes skolgång skulle jag gärna tillbringa längre tid om somrarna i Sverige, säger Max Martin.

Att bo utomlands ger perspektiv

Bland det bästa med att flytta utomlands tycker han är att man får perspektiv på Sverige.

– Man uppskattar saker som man tidigare tog för givet, säger Max Martin.

Gör en happening av att rösta

Familjen Sandberg valde att rösta i förra riks­dagsvalet. I en stor minibuss lassade de in vän­ner och gjorde en rolig utflykt av sin demokratis­ka rättighet. Konsulatet bjöd på goda bullar och alla i bussen var glada att de gjorde slag i saken och röstade. Kanske en idé för andra utlands­svenskar att ta efter?

Max Martin ger aldrig intervjuer, men Svenskar i Världens redaktör Ellika Nyqvist Livchitz fick en mycket trevlig pratstund i Strömsalongerna efter prisutdelningen.
Max Martin ger aldrig intervjuer, men Svenskar i Världens redaktör Ellika Nyqvist Livchitz fick en mycket trevlig pratstund med honom i Strömsalongerna efter prisutdelningen till Årets Svensk i Världen 2015.