Varför kan jag inte se alla program på SVT Play utomlands?

Under Utlandssvenskarnas Parlament var Jocke Norberg från SVT en av invigningstalarna. Han förklarade vilka möjligheterna är att visa svensk TV utomlands. Alla kunde inte lyssna på informationen på plats och därför har vi bett Jocke att skriva en sammanfattning.

I Sveriges Televisions digitala tjänster SVT Play och Barnplay erbjuder vi dig att se de flesta program som vi visar i våra tv-kanaler. Vårt mål är att visa så många program som möjligt, så snabbt som möjligt och under så lång tid som möjligt.

Fick vi bestämma fritt över programmen vore det enkelt. Men samtliga program som vi visar omgärdas av avtal som reglerar upphovsrätten. De program som vi kan visa på flest sätt i våra digitala tjänster är våra egna produktioner med våra egna programidéer. När ett annat tv-bolag har gjort programmet eller är upphov till programidén så har det tv-bolaget upphovsrätten och då brukar möjligheterna bli mer begränsade.

På spåret, Uppdrag granskning, Vem vet mest och Trädgårdstisdag är svenska programidéer som tillhör SVT. De programmen kan vi visa utomlands. Några exempel på programidéer som inte tillhör SVT är Mästarnas mästare och Smartare än en femteklassare. Och så självklart alla utländska inköp.

Vi förhandlar alltid med tv-bolagen för att vi ska få visa program och vi gör alltid vårt bästa för att du ska kunna se så många program som möjligt på våra digitala tjänster. Men, för att ett avtal ska komma till stånd krävs alltid att bägge parter är överens om avtalets innehåll. SVT kan inte ensidigt driva genom ett avtalsinnehåll som inte den andre parten accepterar.

Vilka rättigheter SVT förvärvar till programmen är därför alltid resultat av förhandlingar med upphovsmännens organisationer och upphovsmännen själva. Det kan finnas flera olika skäl till varför rättighetshavare vill begränsa nyttjandet av ett program, såväl ekonomiska som andra skäl. Det har sedan lång tid fungerat så att man fördelar rätten att ”tjäna pengar” på ett program genom att dela upp rättigheterna per land eller territorium, så kallad geoblockering. EU ser nu över möjligheterna att ändå få kunna ta med sig ”sitt abonnemang” utanför Sveriges gränser, men mycket återstår i det arbetet.

Utbudet på SVT World är betydligt större än i SVT Play och glöm inte att man kan lyssna obegränsat på SR Play.

Läs mer och upptäck vad du kan titta på HÄR

Jocke Norberg, SVT Strategi

Jocke Norberg, SVT Strategi