Motion om frusen sjukpenninggrundande inkomst (SGI) vid utflytt från Sverige.

Anette Åkesson (M) är riksdagsledamot och var en av de deltagande politikerna i debatten under Utlandssvenskarnas Parlament i augusti. Tidigare i veckan inlämnade hon en motion om att svenskar som flyttar utomlands ska kunna frysa sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Motiveringen är att när man som svensk idag flyttar utomlands och folkbokför sig i ett annat land så nollställs den sjukpenninggrundande inkomsten. Om en person återinvandrar till Sverige måste denne således jobba upp sin SGI från noll igen, vilket riskerar att minska benägenheten att flytta tillbaks till Sverige.

Just frågan om frysning av SGI vid utlandsflytt var en av de resolutioner som antogs vid Utlandssvenskarnas Parlament i augusti och det är en fråga som Svenskar i Världen jobbar med och lobbar för.

Läs motionen i sin helhet HÄR

Läs alla de antagna resolutionerna från Utlandssvenskarnas Parlament HÄR