Kartläggningen av utlandssvenskarna är sammanställd

Nyutgåva av den populära kartläggningen

Svenskar i Världens kartläggning över utlandssvenskar gavs först ut i en skrift om 36 sidor under Utlandssvenskarnas Parlament i augusti 2015. Kartläggningen var mycket efterfrågad och den första upplagan tog slut väldigt fort. Vi är glada att kunna meddela att kartläggningen nu finns i tryckt nyutgåva!

Kartläggningen av utlandssvenskarna har genomförts under det senaste året. Svenska ambassader, konsulat, svenska skolor, svenska kyrkan och svenska klubbar i 126 länder har kontaktats för att ge en uppfattning om antalet svenskar som bor utomlands.

Det finns ingen myndighet med fullständiga uppgifter om antalet utlandssvenskar. Skattemyndigheten vet hur många svenskar som har skrivit ut sig, pensionsmyndigheten hur många som får pension i utlandet och centrala studiestödsnämnden hur många som får studiemedel utomlands. Sedan finns ett stort mörkertal som Svenskar i Världen försökt kartlägga, tillsammans med ovan nämnda kategorier. Med andra ord sammanställer kartläggningen alla kategorier utlandssvenskar – något som ingen annan organisation tidigare gjort!

Inte bara siffror

Enligt kartläggningen bor drygt 660 000 svenskar utomlands. Det motsvarar knappt sju procent av Sveriges befolkning. De populäraste länderna för utlandssvenskar att bosätta sig i är USA, Storbritannien, Norge och Spanien. När det gäller städer är det i London och Oslo som flest bosätter sig. Där bor uppskattningsvis 150 000 svenskar – en knapp fjärdedel av utlandssvenskarna i världen. Kartläggningen tar dock inte endast upp siffror utan innehåller dessutom information om och intervjuer med utlandssvenskar om bland annat varför de valt att bo utomlands. Via en enkät samlades över 3000 unika svar in från över 100 länder om utlandssvenskarnas inställning till utvalda frågor. Läs också intervjuer med svenskar i bland annat Caracas, Johannesburg, Boston och London.


För att beställa ett tryckt exemplar, sätt in SEK 60 (plus porto 45) på bg. 732-0542. Ange för- och efternamn. Skicka samtidigt ett mail till projekt@sviv.se med din beställning. Ange leveransadress tydligt! Samma porto gäller för hela världen. För att beställa fler exemplar, skriv till adressen ovan så återkommer vi med uppgifter om porto.

För att ladda ner ett exemplar i PDF, klicka här: Kartläggning av Utlandssvenskar 2015

För att läsa ett blädderbart exemplar online, klicka här: Kartläggning Av Utlandssvenskar 2015