Max Martin är Årets Svensk i Världen 2015

Priset Årets Svensk i Världen går 2015 till låtskrivaren Max Martin. Pristagaren får motta priset vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm idag den 19 augusti 2015. Sedan 1988 hyllar Svenskar i Världen årligen en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, vetenskap, idrott och det humanitära området.

Max Martin får priset 2015 med motiveringen:

”Max Martin tilldelas utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2015 för sin framgångsrika verksamhet som internationell musikskapare.

Max Martin, vars egentliga namn är Martin Sandberg, har skapat musik som legat i toppen på världens hitlistor i över 20 år. I år hade han sin 21:e etta på den amerikanska Billboardlistan, en position som endast överträffas av John Lennon och Paul McCartney. Han har tilldelats en Grammy och åtta år i rad utsetts till Årets låtskrivare av den amerikanska musikorganisationen, American Society and Composers. Han har hittills haft inte mindre än 58 låtar på Billboard-listans Top 10 och även tilldelats en svensk Grammis. Tidigare i år mottog han regeringens musikexportpris. Max Martin har medverkat till musikframgångar åt artister som bland annat Ace of Bace, Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi, Backstreet Boys, Justin Bieber och Robyn.

Max Martin är en förebild och företrädare för det svenska musikundret. Han var även med och gjorde om den svenska nationalsången i Volvoreklamen, som visades över hela världen, med 2013 års pristagare som Årets Svensk i Världen, Zlatan Ibrahimovic. Max Martin har genom sin musikalitet och kreativitet bidragit till att göra Sverige mer känt i världen och är en mycket värdig mottagare av utmärkelsen Årets Svensk i Världen.”

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen har under de senaste åren tilldelats Spotify, Zlatan Ibrahimović, Anne-Sofie von Otter, Hans Blix, Annika Sörenstam och Peter Wallenberg.

Läs mer om Max Martin i Svenskar i Världens tidning nummer  3, 2015

Foto: Kerstin Alm