Bara tio procent av utlandsboende röstade

Av de utlandsboende svenskar som stod i röstlängden i förra valet röstade enbart 32 procent, skriver Olle Wästberg i en debattartikel som publicerades dagen innan Utlandssvenskarnas parlament.

Men det är bara en mindre del av de svenska medborgare som bor utomlands som finns registrerade. Många vet inte att de måste anmäla när de varit borta tio år.

Räknar man med alla de 660 000 utlandsboende svenska medborgarna så röstar omkring tio procent – och det är ett demokratiskt problem. Alldeles särskilt som det är informationsbrist och krångel kring att rösta utomlands som är huvudskälet.

Om detta har Olle (tidigare styrelseledamot i Svenskar i Världen och som nu bland annat leder 2014 års demokratiutredning) skrivit i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/maste-bli-lattare-att-rosta-for-utlandssvenskar.