Nationellt ID-kort räcker vid resor inom EU

Från och med idag den 1 juli kan du som svensk medborgare resa till alla EU-länder utan pass, om du har ett nationellt ID-kort. Denna passfrihet gäller även till övriga icke Schengenländer.

Om du vill ha ett nationellt ID-kort utfärdat, besök en passexpedition någonstans i Sverige. Det färdiga kortet skickas sedan till den passexpedition du önskar hämta ut det på.

Det nationella ID-kortet är en godkänd identitetshandling i Sverige men är inte samma sak som ett vanligt ID-kort. Det är en resehandling och kostar 400 kronor.

Här kan du ansöka om nationellt ID-kort i Sverige

Du som bor utomlands

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt id-kort i Sverige och på vissa svenska ambassader i utlandet. Uppgifterna i de register polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade och det är din skyldighet, enligt passlagen, att som medborgare kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid ansökningstillfället. Därför är det bra om du kontaktar passexpeditionen i förväg för att få besked om vilka handlingar du ska ta med dig.

Viss information om vilka handlingar som behövs finns även på webbplatsen Sweden Abroad och på webbplatsen för konsulatet eller ambassaden i det land du bor.

Observera att från den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om vanligt pass och nationellt identitetskort vid de svenska ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

Fungerar B-körkort?

B-körkort fungerar som just körkort, men du bör ha med nationellt ID-kort eller pass som resehandling.

Läs mer om

,