Utlandssvenskar firar Nationaldagen i hela världen

Idag den 6 juni är det Sveriges Nationaldag. Anledningarna till att vi firar den just detta datum är dels för att  Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523, dels för att 1809 års regeringsform fastställdes (den gällde sedan fram till 1974 års regeringsform). Tidigare firades 6 juni enbart som Svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen fick status som nationaldag. Sedan 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Vilken dag Gustav Vasa egentligen blev kung beror på vilken kalender man tittar i. Enligt den julianska kalendern var det den 6 juni. Vi följde den julianska kalendern när Gustav Vasa blev kung, men idag följer vi den gregorianska och enligt den valdes Gustav Vasa till kung den 16 juni.

Nationaldagen firas av svenskar i världens alla hörn. På Svenska Skolan i London håller ambassadör Nicola Clase tal och Ulrika Eleonora Kyrkokör sjunger. I Oslo hälsas alla välkomna till skulpturparken på Tjuvholmen där Ostindiefararen Götheborg angör, dagen till ära, och kaptenen berättar om skeppets historia. Rivieraklubben i Nice ordnar firande på en ö utanför Cannes där ambassadör Veronika Wand-Danielsson håller tal. I Kina firas nationaldagen på ambassaden i Beijing och även 65 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Kina.

I USA firas nationaldagen på många håll, bland annat i San Francisco med konsert, princesstårta och tal av generalkonsul Barbro S. Osher, tillika styrelseledamot i Svenskar i Världen. I Melbourne i Australien håller kyrkoherde Per Axerup ett högtidstal, kyrkokören Skutan och Skandinaviska kören sjunger och alla får smörgåstårta.

 Du gamla, Du fria

Vill ni, hur ni än firar dagen, om ni gör det, sjunga nationalsången har ni texten här, både på svenska och engelska:

Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord,
du tysta, du glädjerika sköna!
Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord,
din sol, din himmel, dina ängder gröna,
din sol, din himmel, dina ängder gröna.

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat ditt namn flög över jorden.
Jag vet, att du är och du blir vad du var.
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!

In English
Thou ancient, thou freeborn, thou mountainous North,
In beauty and peace our hearts beguiling,
I greet thee, thou loveliest land on the earth,
Thy sun, thy skies, thy verdant meadows smiling.
Thy sun, thy skies, thy verdant meadows smiling.

Thy throne rests on mem’ries from great days of yore,
When worldwide renown was valour’s guerdon.
I know to thy name thou art true as before.
Oh, I would live and I would die in Sweden,
Oh, I would live and I would die in Sweden.

Melodin som ackompangemang