Glad Midsommar!

På fredag den 19 juni är det Midsommarafton. Dagen infaller i anslutning till sommarsolståndet när natten är som kortast. Människor har i alla tider firat den här typen av brytningstider. Den stora skillnaden mellan mörker om vintern och ljus på sommaren är särskilt tydlig i Sverige. Vi ligger på samma breddgrader som tundran i norra Kanada och Sibiren, Grönland, Alaska och Kamtjakta. Hade vi inte haft Golfströmmen hade jordbruket varit en än större utmaning och livet i Sverige hade sett helt annorlunda ut.

Jul och midsommar är på sätt och vis tvillingfester. I Norden öppnade sig arbetsåret under julen förr i tiden, men det öppnade sig också efter vårarbetets slut. Fram till slåttern i juli fanns tid för vila och rekreation. Det skulle komma att bli årets näst största folkliga fest. Efter midsommar började en tid präglad av ett tillvaratagande av årets arbete. Man majade åkrarna, det vill säga drog runt med gröna kvistar för att säkra markens gröda, och offrade i källor för en kommande god sommar.

Successivt försökte den svenska kyrkan omvandla det folkliga midsommarfirandet från den hedniska tiden, till ett kristet firande av Johannes döparen. När kristendomen växte fram som statsreligion i det romerska riket valde man på 300-talet att försöka ändra innebörden i det förkristna högtidsfirandet.  Midsommardagen blev Johannes döparens födelsedag (jämför Jesus födelsedag på juldagen). 

I Finland kallas midsommar för Juhannus, i Danmark och Norge för S:t Hans dag, i spanskspråkiga länder San Juan (som söder om ekvatorn i Sydamerika sammanfaller med midvintersolståndet) och i vissa engelskspråkiga områden för S:t John’s Day.

Rulla dig i daggen

Daggen som faller under midsommarnatten ska vara sällsynt nyttig. Använd den när du bakar bröd och det kommer att bli ytterst hälsosamt. Rulla dig i daggen och du kommer att hålla dig frisk resten av året.

Plocka sju sorters blommor och hoppa under tystnad över sju gärdesgårdar eller stenmurar. Lägg blommorna under huvudkudden och dröm om… framtiden.

Många utlandssvenskar firar Midsommar runt om i världen. Nordstjernan har satt ihop en lång lista med information om var, när och hur du kan glädja dig åt årets längsta dag i USA: Nordstjernans midsommarlista i USA 2015

I år sammanfaller starten på Ramadan med midsommar. Befinner du dig i ett muslimskt område lär Islams fastemånad få betydligt större uppmärksamhet än midsommar.

Svenskar i Världens kansli är stängt på Midsommarafton. Vi önskar alla medlemmar, följare, läsare, systerorganisationer, partners, styrelsemedlemmar, sponsorer och annonsörer över hela världen en riktigt Glad Midsommar!

Karin, Marika, Anders, Martin och Ellika