Världens starkaste och snällaste svensk fyller 70 år

Grattis banbrytande Pippi Långstrum på födelsedagen! Pippi kom till världen när Astrid Lindgrens dotter låg sjuk och bad sin mamma berätta en saga. – Om vadå? – Om Pippi Långstrump. När Astrid Lindgren stukade foten började hon skriva ner den påhittade sagan. Hon gav den till sin dotter Karin i 10-års present och skickade samtidigt in den till Bonniers förlag. Kommentaren hos Bonniers, som refuserade boken, att det bara är en vanlig gammal hemmafru som hade skrivit den, är väl en av förlagets värsta tabbar som de har fått äta upp många gånger. Året därpå, 1945, vinner Astrid Lindgren första pris i Rabén & Sjögrens barnbokstävling. Senare samma år till jul låg boken på bokhandelsdiskarna i Sverige, illustrerad av den danska konstnären Ingrid Vang Nyman.

Pippi har varit en rebellisk förebild för många barn i världen. Hon har uppmuntrat miljoner människor att tro på sig själva och gå sin egen väg, även om livet kan vara tufft när man växer upp ibland. Barn som har fått ta hand om sina föräldrar har funnit tröst hos Pippi som klarar sig bra trots att livet känns tufft ibland.

Norge blev det första land som boken översattes och gavs ut i utanför Sverige (1946). Samma år kom den på danska. Ett litet, helt nytt förlag i Tyskland, Oetinger, var inriktat på ekonomisk och sociologisk litteratur. Vid ett besök i Stockholm när förläggaren skulle träffa Gunnar Myrdal fick han höra talas om Pippi i en bokhandel. Boken hade refuserats av fem förlag i Tyskland som Raben & Sjögren hade kontaktat, men Oetinger nappade. Förlaget bytte snart inriktning och med tiden blev förlaget Tysklands största barnboksförlag. Idag finns boken översatt till 92 olika språk.

Pippi-L-på-Kinesiska1På 40-talet kunde Pippi upplevas som kontroversiell: Hon är världens starkaste, har fräknar och röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna, är ouppfostrad och har ingen livserfarenhet. Hon bor utan föräldrar i Villa Villekulla med häst och apa. För att slippa bli stor äter hon krumelurpiller och hon har en kappsäck full med guldpengar. Begrepp som Pippi myntar är även pluttifikationstabellen, spunk och sakletare. De två poliserna Kling och Klang framställs som två inte helt kompetenta poliser som trots mycket möda inte lyckas få Pippi att flytta in på barnhem.

Kritiken var i huvudsak positiv men John Landquist i Aftonbladet tyckte att författaren led brist på fantasi och kultur i den bristfälliga produkten. […] ”Och det blir barnen, som för framtiden får bära intrycken, vackra eller grumliga, av böckerna. Minnet av den onaturliga flickan och hennes osmakliga äventyr i Lindgrens bok, kan, om hon eljes ihågkommes, inte bli annat än förnimmelsen av något obehagligt som krafsar på själen ”, tyckte han.

Hur många barn har under sju decennier över hela världen inte försökt härma Pippi, bland annat när hon fyller år, genom att äta tårta utan sked och leka skeppsbrott i köket? Och hur många dagar har det gått sedan Inger Nilsson för 45 år sen spelade Pippi på film, som hon inte har blivit igenkänd? I stort sett noll.