Möten ger är starka semesterminnen

Vilka är dina bästa semesterminnen? Vad har gett dig de starkaste intrycken av en stad, en by eller ett land? För många är höjdpunkterna möten med lokalbefolkningen. Kanske en kväll när de blev hembjudna till en familj och fick dela tankar om livet och världen. Reser du och hälsar på vänner är det ganska enkelt. Åker du som turist till en främmande plats kan det vara knepigare. Snart är det sommarlov och semesterdags för många och här kommer tips inför era förhoppningsvis efterlängtade ledigheter.

Att allt fler vill få genuina upplevelser har drivna entreprenörer tagit fasta på. Företag sammankopplar värdfamiljer med turister på sajter där du kan boka middag hemma hos matglada främlingar i flera städer runt om i världen.

Bookalokal.com kan du söka på den stad eller det land du ska resa till och se om det finns någon person eller familj som är pigg på att träffa människor från ett annat land och bjuda hem dig på middag. När Svenskar i Världen sökte på några olika städer fick vi napp direkt. Finns det ingen på den plats du efterlyser, kan du lägga in en bevakning och få mail när en person registrerar sig på vald plats.

Eatwith.com är en annan hemsida där du kan söka värdar för en trevlig kväll i deras hem i fyra olika städer; San Fancisco, Barcelona, New York och Telaviv.

Homestay.com har tagit konceptet ett steg längre – här kan du även söka boende i olika delar av världen om du vill bo ’hemma hos’. Kommande helg har ingen i Stockholm möjlighet att härbärgera dig via homestay.com. Däremot kan du bo ytterst prisvärt hos värdfamiljer i Afrika och Asien den närmaste månaden. 65 kr natten tar Meet Kushal i Mumbai och du får äta gratis.

Vill du träffa lokalbefolkningen på semestern kanske du kan hitta roliga vänner på det här sättet. Det finns även researrangörer i Sverige som specialiserar sig på att ge dig nära kontakt med vanliga människor i landet genom att låta dig äta och bo hemma hos familjer i det land du besöker. Det här är extra bra i låg- och medelinkomstländer där rätt form av turism fungerar som en form av långsiktigt bistånd – de pengar du betalar kan dina värdar investera i att utveckla sin verksamhet, låta sina barn gå i skolan eller köpa en ko.