Fredsdagen 70 år

För 70 år sedan avslutades andra världskriget. Tyskland kapitulerade villkorslöst på alla fronter. I Stockholm koncentrerades firandet till Kungsgatan där stora folkmassor drog fram till fots, på cykel och i bil. Innehållet i kontorens papperskorgar tömdes som konfetti över huvudstadens paradgata.

Fredsdagen firas på olika datum i olika länder, beroende på när de anser att kriget slutade och även med anledning av tidsskillnader. I USA firas både Tysklands kapitulation i maj och Japans kapitulation den 14 augusti – Victory over Japan Day.

Idag uppmärksammar Kulturhuset i Stockholm Fredsdagen och firar denna historiska händelse med ett heldagsprogram fullspäckat med seminarier, teater, samtal och filmvisningar om krig och fred, förintelsen och framtiden. Under dagen medverkar bland andra författaren Antony Beevor, Elisabeth Rehn, Finlands tidigare försvarsminister, krigsveteranen Louis Levinsky och journalisten Alexandra Pascalidou.

Årets Europé

Utmärkelsen Årets Europé 2015 tilldelas Alexandra Pascalidou. Årets europé 2011, Thomas Hammarberg, delar ut priset. Efter prisutdelningsceremonin samtalar Thomas Hammarberg med Alexandra Pascalidou om Europa. Årets Europé är ett pris som delas ut av Europarörelsen i Sverige.

Hela programmet hittar du här