Svenska pass mäktigast i världen

Svenskar är ett resande folk. Våra pass räknas också som de mäktigaste* i världen, enligt en ny undersökning av GoEuro. Vi är den nationalitet som har det i särklass enklast när det gäller pass- och visumfrågor. Vi kan resa in i 174 länder utan att behöva ansöka om visum. Medborgare i Afghanistan kan resa utan visum till endast 28 länder.

I Liberia krävs sju veckors arbete med minimilön för att ha råd med ett pass

Det är förhållandevis billigt för oss också att skaffa ett nytt pass. Svenskar får i snitt offra en timme med minimilön för att erhålla ett pass. Befolkningen i Liberia får med minimilön arbeta 278 timmar, runt sju veckor om de jobbar 40 timmar i veckan, för att ha råd med ett pass.

Dyraste passet erhålls i Turkiet

Det dyraste passet i kronor räknat är Turkiets, där kostar ett pass ungefär 2150 kronor. I Litauen, Mexiko, Australien och Schweiz kostar ett pass över 1300 kronor. Det billigaste passet får medborgarna i Förenade Arabemiraten där det kostar 115 kronor.

Coolaste passen

De finska passen fungerar som blädderböcker som visar en vandrande älg. Norge släpper snart sitt nya format där norrsken flammar om man håller passet under en ultraviolett scanner.

Här kan ni se den vandrande älgen i de finska passen

Pass på svarta marknaden

De pass som säljs mest på svarta marknaden är svenska pass. Anledningen anses inte i första hand vara att de ger visumfrihet till fler länder än andra eller att de är förhållandevis billiga, utan att man kan få obegränsat med nya pass om man slarvar bort sitt befintliga.

* I undersökningen ansåg 75 % att ett mäktigt pass är ett pass som innebär att man inte behöver ansöka om visum till länder. 25 % ansåg att det var en prisfråga.

Mer information om pass och visum i olika länder