Ny arvslag för utlandssvenskar inom EU

Nya arvsregler inom EU

Hundratusentals som bor utomlands inom EU berörs av nya arvsregler från och med augusti i år. Då är det lagarna i det land som man bor i som ska gälla, något vi på Svenskar i Världen har skrivit om tidigare i vår tidning. De nya reglerna innebär att det kommer kunna se helt annorlunda ut för de svenskar som valt att bosätta sig utomlands. Har man inte koll kan det bli problem, menar P1 i sitt program Plånboken som sändes imorse svensk tid.

Lyssna på inslaget

Anders Hansson bor i Spanien och driver en skandinavisk restaurang i Fuengirola. I programmet berättar han om sin situation.

Så som arvsreglerna ser ut idag kan det bli komplicerat om man ska skifta ett arv där den avlidne är bosatt i ett annat land – mycket på grund av att EU-länderna ser olika på vilket lands lag som ska gälla. Det finns inga gemensamma regler idag utan varje land har sin egen dödsbolag. Det som kan hända idag är att två länders lagar kan krocka i den internationella arvslagstiftningen. Enligt vår idag svenska internationella dödsbolag är det medborgarskapet som styr vilket lands lag som blir tillämplig. I och med den nya gemensamma lagen för alla EU-länderna är det hemvisten som styr vilket lands lag som ska gälla.

Med hemvist kan man enkelt säga att ”det är där man är stadigvarande bofast och där man verkar”, säger P1.

Vår generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist menar i programmet Plånboken att det är viktigt att man informerar om detta på många olika håll, eftersom det inte är säkert hur många som känner till detta.

– Se upp här! Vill ni att svensk lag ska gälla eller lagen i det landet där ni bor, påpekar Karin.

Hon berättar att man kan påverka sin situation genom att skriva ett testamente eller göra en arvsförklaring som ska vara laglig enligt det land där man bor, samt vara undertecknad. Där kan man nämligen ange att svensk lagstiftning ska gälla.

Danmark, Storbritannien och Irland har valt att stå utanför uppgörelsen, annars gäller detta samtliga EU-länder.

Vilket lands lag som gäller kan göra skillnad, dels när det gäller skatter men också vem som ska ha rätt att ärva – till exempel ser laglotten olika ut i olika länder.

Fördelen blir att det blir enklare handläggning i och med införandet av en gällande praxis.

Det gäller att kolla upp att man är förberedd, säger Anders Hansson till P1.

Vi på Svenskar i Världen vill upplysa alla som befinner sig i denna situation om att vi har experter som kan hjälpa till med detta. Som betalande medlem hos oss får man denna hjälp till ett rabatterat pris hos våra experter, som har lång erfarenhet från internationell arvsrätt.