Ombud om Parisattacken

Det är svårt att sammanfatta vad som hänt och händer i Frankrike just nu, skriver vårt ombud Anders Fogelström, men han ger ett försök till en ögonblicksbild.

Situationen just nu är omskakande och de ansvariga har ännu inte gripits.

– Det som är fantastiskt, är att det franska folket – ofta splittrat och agiterat – nu lugnt, enat och värdigt visar att demokratin måste försvaras av alla tillsammans, säger Anders. Detta inte styrt av politiska organisationer, inte drivet av hat utan spontant framväxt – helt utan talare, fanor, konfrontationer och ordningsvakter.

Alla är tysta, endast då och då avbrutet av en stilla applåd för att hylla de som mördats i sin egenskap av tecknare, skribenter och poliser, beskriver han. Man håller pennor i händerna som symbol för att pennor är mäktigare än kalashnikovs. Och överallt enkla plakat med ”Je suis Charlie”. Vi är alla del av Charlie Hebdo.

Några aggressiva reaktioner har inte visats. Inga partier eller organisationer har försökt utnyttja den folkliga flodvågen. Muslimska moderata imamer har manat till deltagande i demonstrationerna och fördömt de bestialiska terroristerna.

De fransmän man möter i butiker och på gatan är lugna och lågmälda. Ingen rädsla, utan en bestämd solidaritet för att slå vakt om yttrandefriheten.

text: Anders Fogelström

bild: Adam Kamran