Hela EU förväntas bli passfritt

Regeringen föreslår att ett nationellt id-kort ska kunna användas även för resor till EU-länder som inte ingår i Schengensamarbetet, skriver Svenska Dagbladet idag.

Det är hos Polisen som du ansöker om det nationella ID-kortet, som du behöver för att kunna styrka vem du är vid gränskontrollerna i länder som Storbritannien, Irland, Cypern, Kroatien, Bulgarien och Rumänien. Polisen informerar på sin webbplats att du som är svensk medborgare och bosatt utomlands kan ansöka om pass eller nationellt id-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet. De uppmanar alla er utlandssvenskar till att kontakta passexpeditionen i förväg för att få besked om vilka handlingar du ska ta med dig, eftersom uppgifterna i de register som polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade. För vissa utlandsbosatta svenskar kan det behövas personbevis från Skatteverket. Viss information om vilka handlingar som behövs finns även på webbplatsen Sweden abroad och på webbplatsen för konsulatet eller ambassaden i det land du bor, skriver Polisen.

Observera att från den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om vanligt pass och nationellt ID-kort vid de svenska ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

– För Svenskar i Världen är detta en glädjande förenkling för alla EU-medborgare och därmed våra utlandssvenskar, som från och med i sommar ska kunna resa fritt inom hela EU, säger generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist.