Vi tänker idag på Sydostasien

Idag går våra tankar till de drabbade som antingen berördes eller förolyckades av tsunamikatastrofen i Sydostasien för 10 år sen.

Till minne av flodvågskatastrofen hålls idag en ceremoni på Khaolak Orchid Beach Resort i Thailand (lokal tid kl 16.30-20). SVT sänder ett flertal program till 10-årsminnet av tsunamikatastrofen i Sydostasien. Se här SVT Worlds tablå för Annandagen, om ni vill ta del av minnesstunden på TV (som börjar 11.00 svensk tid).

Tsunamin i Sydostasien den 26 december 2004 berodde på en jordbävning som ägde rum under Indiska oceanen och uppmättes till 9,0 på richterskalan. Det gör den till det näst kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Skalvet orsakade en enorm flodvåg, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. De länder som drabbades värst var Indonesien (speciellt Aceh), Sri Lanka, Thailand och Indien. Ca 225 000-300 000 människor miste livet, och över 5 miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly.

Katastrofen var unik såtillvida att den slog oerhört hårt även mot länder utanför det egentliga katastrofområdet. Bland de döda fanns även tusentals västerländska turister. Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1500 skadade troligen det hårdast drabbade landet utanför Asien, men även bland finländare, tyskar, engelsmän, danskar med flera krävde katastrofen hundratals offer. Jordbävningskatastrofen är en av de svåraste naturkatastroferna som drabbat världen det senaste seklet.

Idag är det många som sörjer och minns tillbaka vad som hände för 10 år sedan. Media runt om i världen uppmärksammar katastrofen, och vi följer massmedia på Twitter.

 

 

Källa: Wikipedia
Bild: Esme Vos