Förnyelse av pass

Att förnya sitt pass när man som svensk bor utomlands kan vara dyrt. Därför rekommenderar UD alla svenskar som bor utomlands att söka pass/ID-kort vid besök hemma i Sverige. Det är viktigt att man i förväg kontaktar den polismyndighet man avser uppsöka och hör efter med dem vilka dokument man ska ha med sig, om polismyndigheten har ”drop in” eller om man måste boka en tid i förväg.

Att ansöka om pass hemma i Sverige kostar 350 kr och nationellt ID-Kort kostar 400 kr. Det går numera normalt snabbt att få pass/ID-kort i Sverige, och tar oftast bara några dagar.

Om man inte har möjlighet att ansöka om pass/ID kort hemma i Sverige kan man göra det på en svensk passmyndighet utomlands. Observera att inte alla utlandsmyndigheter/ambassader längre är passmyndigheter. Även i detta fall bör man i förväg kontakta sin utlandsmyndighet för att se vilka dokument man ska ha med sig, boka tid i förväg.

Att priset är så pass mycket högre utomlands (motsvarande 1 400 kr för pass och nationella ID-kort, samt motsvarande 1 600 för provisoriskt pass) beror på att kostnaderna för inhyrd passapparatur, IT-plattform, personal, lokaler, transporter etc är dyrare utomlands. Kostnaderna är beräknade av UD:s planerings- och budgetenhet och baseras på faktiska kostnader för allt som krävs för att kunna erbjuda denna tjänst utom riket.

Om man endast är i Sverige kort tid och inte hinner vänta på passet kan man ansöka om pass/ID-kort hos polismyndighet enligt ovan, och då begära att passet sänds till ditt närmaste utlandsmyndighet för utlämning där. Man får då betala en utlämningsavgift på ambassaden motsvarande 150 kr.

 

Foto: Ruminatrix