Parlamentariska läget i Sverige

I måndags började det som av media kallas ”Superveckan”, i svensk politik. Under måndagen utsågs efter omröstning Urban Ahlin (S) till riksdagens nya talman. Ahlin har den senaste tiden varit utrikespolitisk talesperson och är sedan 1994 riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Avgående migrationsminister Tobias Billström (M), blev vald till vice talman. Resterande poster tillföll Björn Söder (SD), andre vice talman och Esabelle Dingizian (MP), tredje vice talman.

Riksdagens öppnade skedde sedan under högtidliga former på tisdagen. Dagen inleddes med en mässa för riksdagsledamöterna i Storkyrkan i Gamla Stan där ärkebiskop Antje Jackélen predikade. Efter mässan var det samling i riksdagen där Carl XVI Gustaf på talmannens begäran förklarade riksmötet 2014/15 öppnat. Vid öppnandet närvarade förutom riksdagsledamöterna kungafamiljen, regeringen och andra inbjudna gäster.

Idag onsdag den 1 oktober fortsätter förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Fokus ligger på budgetförhandlingarna men även de framtida ministerposterna ska spikas. Många poster anses ännu vara öppna och en av dem är posten som utbildningsminister. Troligtvis hamnar miljöministerposten hos Miljöpartiet medan Socialdemokraterna lägger beslag på finansministerposten.

I samband med att Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen på fredag presenteras också de nya ministrarna och först då vet vi säkert vilket parti som ska få inflytande över vad. Det vore dock högst osannolikt att någon annan än Stefan Löfven väljs till statsminister då det skulle kräva att mer än hälften av riksdagsledamöterna röstar emot. Allianspartierna väntas lägga ner sina röster.

Foto: Håkan Dahlström