Slutlig rösträkning av riksdagsvalet påbörjad

Riksdagsvalet är avslutat och arbetet med att kontrollräkna alla röster har börjat. Resultaten publiceras på valmyndighetens hemsida i takt med att de räknats och registrerats in hos länsstyrelserna.

Slutlig rösträkning av riksdagsvalet påbörjadMåndag 15 oktober började länsstyrelserna med den slutliga rösträkningen och samtliga röster räknas ännu en gång. Länsstyrelserna redovisar även antal röster för alla partier samt personröster. När detta är färdigställt fastställer Valmyndigheten på grundval av valresultatet vilka ledamöter och ersättare som tar plats i riksdagen. Det slutliga resultatet för riksdagsvalet beräknas vara fastställt den 20 september.

När riksdagsvalet är färdigräknat påbörjas den slutliga rösträkningen av rösterna för valen till kommunfullmäktige och därefter räknas rösterna för valen till landstingsfullmäktige. Samtliga val brukar vara färdigräknade ca två veckor efter valdagen. De slutliga resultaten för samtliga val visas på Valmyndighetens hemsida.

Så snart valmyndigheten presenterar statistik över utlandssvenskarnas valdeltagande kommer vi att hänvisa till det på Svenskar i Världens hemsida. Det preliminära resultatet från riksdagsvalet kan ni hitta här.
(Källa: Valmyndigheten)

Sveriges statsminister de senaste 8 åren och tillika Moderaternas partiledare aviserade under valnatten sin avgång. Mer om det kan ni läsa i Dagens Nyheter.