Svensk-kolonin i Las Palmas tilldelades stadens guldmedalj

Den 23 juni tilldelades den svenska kolonin i Las Palmas, Gran Canaria, stadens guldmedalj. Motiveringen ger att den svenska kolonin spelat en ovärderlig roll i den externa profileringen av staden och för utvecklingen av turismen på Gran Canaria. 

 

Foto: Lucia-firandet på Gran Canaria är numera en instiution som tog sin början för över 50 år sedan i parken Parque Santa Catalina i Las Palmas. 

Startdatumet kan sägas vara 1957 då det första charterplanet från Kanaire Resor landade på ön. Sedan dess har många resebyråer, flygbolag och även ett bussbolag fortsatt att föra svenska besökare till ön – där många etablerat sig med bostäder och företagsamhet. Svenska skolan, svenska kyrkan och den svenska förskolans etableringar bidrog starkt till etableringen av svensk-kolonin, men även verksamheter som Hotel Playa, hårsalongen Salon Scandinave, restaurangerna Tres Coronas, Columbus, Bellman, Baldaquín, Pío Pío, Costa Bella, La Siesta och Don Pedro, butikerna Don Carlos, konditorierna Casa Kant och Casa Suecia, juveleraren Connings och Muebles Escandinavos möbler, såväl som byggandet av den första höga byggnaden i staden, 23-våningshuset Solyvistas, och den kända ”Canary Gardens” är några av de avtryck som den svenska kolonin gett i Las Palmas.

Idag består den Skandinaviska klubben i staden, samt med filialen i San Agustin på öns sydkust, av cirka 400 medlemmar.  

– Med tanke på att många av svenskarna som bor här firar sommaren i Sverige, och inte kunde vara med och ta emot medaljen, har vi planer på att kanske ordna en fest när säsongen har satt igång igen i oktober och november, berättar Sveriges Honorärkonsul Ann Kristin Ekstrand.

Hon fick ta emot guldmedaljen som delades ut vid en högtidlig ceremoni i Pérez Galdós-teatern i samband med jubileumsfirandet av stadens grundande.