Billigare krona för Sverigesemestern

Sitter du med euro eller dollar i plånboken får du mer för pengarna i Sverige i sommar. Försvagningen av kronan påbörjades redan under våren och när Riksbankens räntesänkning kom, pressades den ytterligare.

Exportbolagen kan glädjas och så även de turister och hemvändande svenskar med utländsk valuta som valt Sverige som mål i sommar. I dagsläget kostar en dollar 6:85 kronor och en euro 9:30 kronor.

– Försvagningen är en lättnad för exportbolagen. De anser att kronan är fördelaktig idag, säger Maria Giertz, chefekonom på Svensk Exportkredit till Svenska Dagbladet, och hänvisar till den senaste exportbarometern.

Särskilt värdefullt är det för de svenska basnäringarna såsom skogs- och gruvindustrin med inhemsk produktion och export. För bolag som till exempel Ericsson är effekterna inte lika stora då de har kostnader och intäkter i olika utländska valutor.

Bildtext: På grund av pressen från Riksbankens senaste räntesänkning har den svenska kronan försvagats ytterligare.