Gratulerar på Nationaldagen!

Nationaldagsfirande ökar i Sverige för varje år. I Stockholm håller Slottet traditionsenligt öppet hus där Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill är de som öppnar portarna. På Skansen sker en mängd aktiviteter som toppas av kvällens stjärnspäckade program med bland andra Lill Lindfors, Loreen och Darin på nya Sollidenscenen, i närvaro av kungen och drottningen. Programmet direktsänds i SVT. Har du bilder du vill dela med dig från firandet runt om i världen skicka in till kansliet redaktor@sviv.se så lägger vi upp det på Facebook.

 

Historiskt så startade nationaldagsfirandet på Skansen redan 1893. Under en tid hade man diskuterat att fira Sverige på en speciell dag och flera olika datum föreslogs, bland annat midsommar. Artur Hazelius, som grundade Skansen, ville utnyttja tillfället och instiftade en högtidsdag i samband med den årliga vårfesten 6 juni.

Att det blev just den 6 juni beror på att det var den dag Gustav Vasa utropades till kung 1523 och också det datum då den gällande regeringsformen undertecknades 1809. Dagen började som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag och 1983 blev flaggdagen Sveriges Nationaldag. 2005 blev 6 juni helgdag.

 

Foto: Nationaldagsfirande i Singapore