5 maj – sista dagen för utlandssvenskar att deklarera

Drygt 7,6 miljoner personer ska deklarera i Sverige i år. Startskottet gick den 20 mars, då Skatteverkets elektroniska tjänster för deklaration öppnade. Sista dag att lämna deklarationen är den 5 maj och det gäller i år även för utlandssvenskar. Alla kan deklarera elektroniskt och därmed normalt få pengarna tillbaka på skatten före midsommar. 

Alla som har e-legitimation kan gå in på Skatteverkets webbplats och deklarera. Det är alltså inte nödvändigt att vänta på att pappersdeklarationen ska komma med posten. Så snart deklarationen är gjord visas vilken skatt du ska betala och du får en kvittens på att deklarationen lämnats in.

– Att deklarera elektroniskt är enkelt och säkert, vilket många har insett, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Förra året valde ca 67 procent att e-deklarera. För det behövs antingen en knapptelefon, en mobil, en surfplatta eller en dator.

– Om du bara ska godkänna din deklaration kan du ringa, sms:a, använda Skatteverkets app eller surfa in på e-tjänsten på www.skatteverket.se. Om det istället handlar om att ändra eller lägga till någon uppgift så använder du appen eller e-tjänsten, säger Kay Kojer. Applikationen, appen, är gratis och kan laddas ned från Appstore eller Android Market.

– Den som e-deklarerar har fler uppgifter förifyllda och får dessutom hjälp av systemet att summera och föra över belopp mellan olika rutor. Så den som vill vara på den säkra sidan bör e-deklarera och på så sätt minska risken för fel, säger Kay Kojer.

– Vi jobbar ständigt med att underlätta för både privatpersoner och företagare. En nyhet för i år är alltså att utomlands bosatta ska deklarera senast den 5 maj och det går bra att göra ändringar ända fram till klockan 24.00. Om man väljer att e-deklarera finns möjligheten att få pengar till midsommar, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

 

Foto: Charlotte Wadenbrant