Sverige behöver internationell kompetens!

Svenskar i världen deltog i ett lunchseminarium där tankesmedjan Fores lanserade den nya rapporten, Jakten på det nya kapitalet – Sverige i den globala konkurrensen om kompetens. Författare är Tove Lifvendahl (f d styrelseledamot i Svenskar i Världen), Kristina Lindahl von Sydow och Sylvia Schwaag Serger.

Kristina Lindahl von Sydow, Tove Lifvendahl och Sylvia Schwaag Serger

Foto från vänster: Kristina Lindahl von Sydow, chef för EU-frågor och branschregleringar på Livsmedelsföretagen, Tove Lifvendahl, i dag politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet samt Sylvia Schwaag Serger, adjungerad professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och direktör för internationell strategi på VINNOVA. / Amanda Borgström

Rapporten lyfter fram de fördelar som kommer från internationell kompetens och belyser de problem som idag finns i Sverige att tillvarata den samma. I boken presenteras internationell kompetens såsom förmågan att navigera i olika kulturer och marknader samt vad säkert många av våra medlemmar känner igen sig i, att vara internationellt rörlig. Den internationella kompetensen är viktig för innovation, konkurrenskraft och tillväxt. Att inte tillfullo använda sig av detta humankapital ät ett slöseri på resurser som leder till en lägre tillväxt och välstånd samtidigt som utanförskapet och segregationen ökar. Det är dags för näringslivet att se utlandserfarenhet som substantiell kompetens och inte endast en kvalifikation. Rapporten avslutats med ett antal förlag till förbättringar.

Deltagare i panelen var även Göran Arrius, ordförande SACO,
 Per Eriksson, rektor Lunds universitet,
 Lars Forseth, vd Manpower Group Sverige, Anna Kinberg Batra, ledamot i utredningen om Cirkulär migration och gruppledare för Moderaterna i riksdagen samtPer Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Moderator var Mattias Goldmann, vd FORES.

Rapporten går att ta del av på Fores hemsida:

http://fores.se/publikation/jakten-pa-det-nya-kapitalet/

Du kan även lyssna på seminariet här: