Priset höjs på passen för att undvika missbruk

Svenska pass har blivit en internationell handelsvara och för att motverka missbruket kan priset för nya pass komma att höjas drastiskt, från dagens 350 kronor till 980 kronor, som ett provisoriskt pass i dag kostar, enligt ett förslag från Rikskriminalen.

– Genom att göra passen dyrare motverkar vi att de missbrukas, säger polisöverintendent Sören Clerton till Sydsvenskan.

På fem år har antalet förlustanmälda svenska pass ökat från 46 000 till 60 000 per år och just nu är 177 000 giltiga svenska pass på drift. Många av dem har hamnat i händerna på professionella människosmugglare.

– Det finns ett stort sug efter svenska pass. De är svåra att förfalska. Därför används de istället som look-alike-pass, säger Sören Clerton, polisöverintendent på Rikskriminalen. Enligt Sören Clerton har sådana pass ett marknadsvärde på 4 000–5 000 kronor men det finns uppgifter om att svenska pass sålts för upp till 80 000 kronor.

– Förtjänsten kan bli stor för den som tappar bort nio–tio pass på ett år, säger han.

Enligt dagens regler kan man tappa bort hur många pass som helst. Det är bara att lämna in en förlustanmälan och ansöka om ett nytt pass à 350 kronor. Det tycker Rikskriminalen är både för lätt och för billigt. Därför har man i en färsk rapport tagit fram en lista över möjliga åtgärder för att stävja missbruket av svenska passhandlingar.

Grundavgiften för ett svenskt pass ska ligga kvar på 350 kronor, men varje nytt pass som ersätter ett förkommet pass ska successivt kosta mer och mer tills det blir lika dyrt som ett provisoriskt pass (980 kronor). Den som tappar bort sitt tredje pass på kort tid ska kallas till polisförhör och bli föremål för utredning. Uppföljande samtal ska hållas om ytterligare pass försvinner.

Även ansökningsförfarandet ska ändras för den som skaffar sig ett pass. Det ska ställas hårdare krav på den som ansöker om provisoriskt pass och det chip som redan finns på svenska pass, med bland annat fingeravtryck och ansiktsform, bör på sikt användas i större omfattning än nu.

– Problemet är emellertid att det inte finns några avläsare för chippen i gränskontroller ute i världen. Det gör att vi i dagsläget inte kan utnyttja den möjligheten, säger Sören Clerton.

Det är relativt få användare av svenska look-alike-pass som avslöjas. Enligt Rikskriminalen och Migrationsverket beror det på att asylsökande bara utnyttjar dem för att komma ombord på en flight till Sverige eller något annat EU-land, väl är inne i EU göms passet undan så att man kan söka asyl med sin rätta identitet.