Mars kan bli nästa destination för äventyrliga resenärer

”The world is not enough”, löd titeln på en gammal Bond-film och kanske är det ledorden för de drygt 1 000 personer från jordens alla hörn som sökt sig till programmet Mars One. Bland kandidaterna finns nu tio svenskar som kan tänka sig att bli bland de första att bygga bo, odla mat och kämpa för överlevnad på Mars – allt medan världen tittar på genom TV-sändningar.

22-åriga Moova Spennare från Kumla är en av de som anmält sig och som säger att hon skulle ångra sig om hon inte tog chansen att uppleva det största för hennes generation. 

Bild: Moova Spennare från Kumla kan bli en av de utvalda som flyttar till Mars.

Från att ha börjat med 200 000 kandidater har nu holländska Mars One valt ut drygt 1 000 personer som slutligen ska bli 40. De fyra första att kolonisera planeten ska skickas ut redan 2024 och sedan ska fyra nya människor följa efter vartannat år.

NASA förhåller sig dock skeptiska till att teknologin som krävs för att leva på Mars kommer att finnas tillgänglig. Det tvivlar dock inte Bas Lansdorp, Mars One på. Han ser bara ett bekymmer – att få ihop finansieringen.

 

Resan till Mars tar sex månader och har man väl åkt iväg går inte att ångra sig för någon returbiljett finns inte utrymme för i finansieringen.