Resandet förenklas med gemensamma visum

Gemensamma visum planeras för olika större områden i Sydostasien, östra Afrika och Mellanöstern. Syftet är att underlätta för handel och turism i stil med Schengenavtalet i Europa där turister kan resa mellan 26 länder på ett enda visum.

I Sydostasien ska visumgrupperingen gälla länderna Vietnam, Laos, Kambodja, Thailand och Burma. I östra Afrika är det Burundi, Kenya, Rwanda, Sudan och Uganda som gör gemensam sak och i södra Afrika omfattas bland annat Sydafrika, Namibia, Seychellerna, Zambia, Mauritius, Malawi och Tanzania. Dock kräver detta mycket byråkratiskt arbete varför det väntas ta flera år innan avtalet träder i kraft.  Även i Mellanöstern förs diskussioner och här kan det gemensamma visumet bli verklighet redan nästa år, enligt tidningen The Telegraph. I det avtalet innefattas länderna Bahrain, Kuwait, Oman, Quatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.