Skandinaviska universitet får fortsatt höga betyg

Times Higher EducationSkandinaviska universitet håller ställningarna på rankingen medan europeiska universitet tappar mark. Precis som tidigare år dominerar de amerikanska universiteten – inte mindre än sju på topp-tio listan är amerikanska. På första plats ligger Caltech, California Institute of Technology medan andra platsen delas av Harvard och brittiska Oxford.

Skandinaviens ledande universitet går tvärt emot den sjunkande kurvan i Europa, säger Phil Baty på Times Higher Education. Skandinaviens starka system för att finansiera universiteten med offentliga medel har uppenbarligen varit bra för länderna i den globala konkurrensen, fortsätter han.

Sverige har fem universitet bland de 200 främsta, Danmark har tre och Finland och Norge har ett vardera.

Karolinska Institutet kommer högst och klättrar från en 42:a plats till plats nummer 36. Stockholms Universitet och KTH (Kungliga tekniska högskolan) klättrar också uppåt (plats 103 respektive 117) medan Uppsala och Lund tappar platser i årets undersökning (plats 111 respektive 123).

För mer information se World University Rankings 2013-2014