Zlatan Ibrahimovic utsedd till Årets Svensk i Världen 2013

 

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen har tilldelats fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović vid en ceremoni i  Stockholm. Sedan 1988 hyllar Svenskar i Världen årligen en svensk som gjort framstående  insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, vetenskap, idrott och det humanitära området. (Photo Philip Bernard)

 

– Jag tackar alla som varit inblandade så mycket och är oerhört stolt, sade en glad och nöjd Zlatan.

 

 

 

Zlatan Ibrahimović får priset 2013 med motiveringen:

 

”Zlatan Ibrahimović har genom sin storartade fotbollskarriär blivit en av Sveriges mest älskade idrottsmän och en förebild för många ungdomar med fotbollsdrömmar. Genom sin internationella karriär i många olika länder har han visat förmåga att prestera på högsta nivå i vitt skilda miljöer.

 

Han har vunnit hela tio ligaguld på tolv säsonger i fyra olika länder. Han har också erövrat Fotbollsgalans högsta pris Guldbollen, sju gånger från 2005 och framåt.

Genom sin självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”, som har sålt i rekordupplagor, har Zlatan vunnit många hjärtan både i Sverige och utomlands. Boken har också väckt många ungdomars intresse för läsning. Zlatan Ibrahimović är som kapten för det svenska landslaget en klar inspiratör för hela laget.

 

Zlatan är en lysande stjärna på den internationella sporthimlen, som med stor talang, oändlig energi och ambition under många år uppnått exceptionella framgångar på högsta internationella nivå. Han företräder Sverige och landslaget på ett utomordentligt sätt i internationella sammanhang och är en mycket värdig vinnare av Årets Svensk i Världen 2013.”

 

Mer om mötet och intervjun med Zlatan kommer i nästa nummer av tidningen Svenskar i Världen som utkommer under veckan. Håll utkik på webben och om du är medlem, i din mailbox.