Svensk kultursatsning i New York

Svensk kultursatsning i New YorkKungl. Philharmonikerna spelade för ett fullsatt Carnegie Hall i New York i helgen, med en konsert kallad Sweden in New York. Programmet innehöll Edvard Grieg, Wilhelm Stenhammar och Jean Sibelius och även uruppförande av ett stycke av den svenske kompositören Rolf Martinsson, som också deltog.

I publiken fanns Prinsessan Madeleine, svenske  FN-ambassadören Mårten Grunditz och Sveriges honoräre generalkonsul i NY David Dangoor, liksom FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Många kända svenska NY-profiler var på plats och kunde glädja sig över den fina konserten och fantastiska svenska musikprestationer.

Svensk glans spreds också på Metropolitan Opera samma kväll med operastjärnorna Peter Mattei och Katarina Dalayman. Philharmonikna fortsätter nu till Washington DC där de ska inleda den nordiska kultursatsningen ”Nordic Cool” med en månads långt program med musik, dans och konst från de nordiska länderna. Från Sverige deltar också kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Foto: Prinsessan Madeleine, Ray Chen, Sakari Oramo och Elin Rombo