Nyheter om passvårigheter i SVD under påsk

Artikeln tar upp problematiken med vilka länder man måste ha pass för att få resa till.

Ur SVD.se

”SvD.se har pratat med researrangörer, resebyråer, ambassader och UD för att försöka reda ut vilka passregler som gäller när vid utlandsresa.

Det visade sig tämligen snabbt att de generella regler som finns i teorin inte alltid stämmer överens med verkligheten. Martin Durnik, marknadschef på Ticket, sammanfattar läget väl när han säger:

– Det där med pass är inte så lätt. Vi har försökt skapa en lathund till våra kunder, men det är omöjligt, vi törs inte ta det ansvaret.

Hur noga kollas egentligen passen nu för tiden?

– Det går inte att förutse vad som kan hända vi passkontrollen. Jag har rest runt i hela Europa med körkort, men det är inget jag rekommenderar våra kunder för egentligen ska det inte funka till alla länder. Vårt tips är att alltid ha med sig passet, oavsett vart man reser.

– Vi har ingen aning varför den regeln finns, vi vet bara att det är så, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor. På Thailändska ambassadens visumavdelning säger man till SvD.se att det handlar om resenärens säkerhet.

– Om man hamnar på sjukhus och måste stanna längre än sex månader får man väldiga problem att resa hem om passet gått ut. Det gäller och för sig inte svenska resenärer eftersom Sverige har en ambassad i Bangkok där man lätt kan få nytt pass, men passreglerna måste vara lika för alla, säger en person på ambassaden som vill vara anonym.

Samma person sätter också sexmånadersregeln samman med visumansökan.

– Den som får ett turistvisum får stanna i Thailand i tre månader, men man måste inte resa förrän tre månader efter det att visumet utfärdades. Den som söker visum i dag kan alltså resa om tre månader och därefter stanna i Thailand i tre månader. Det blir sex månader och därför måste passet vara giltigt sex månader från det att man söker visum. I det fallet räcker det alltså om passet är giltigt tre månader efter själva inresan?

– Nej, jag tror inte det faktiskt.

Kort sagt: det där med pass är inte lätt.”