Utlandssvensk ber om etikettråd

Etikettexperten Magdalena Ribbing har i många år gett Dagens Nyheters läsare etikettråd. Nu har hon fått en fråga från en utlandssvensk som undrar hur man artigt undviker att få ahlgrens bilar från besökande svenskar och istället få något man saknar ifrån Sverige. 

Jag är sedan många år bosatt i ett annat land och får ganska ofta besök av vänner och bekanta, vilket jag tycker är roligt. (…) De flesta av dem har med någon present. Ofta är det svenskt godis (Ahlgrens bilar!) som många tycks tro är vad alla utlandssvenskar mest av allt saknar. Eller kanske någon vas eller skål från ett krukmakeri i givarens hembygd. Vi uppskattar givetvis presenterna och vänligheten, men faktum är att vi inte är några stora godisätare och vad vaser och skålar beträffar börjar det bli fullt i skåpen…”, skriver frågeställaren. Kanske ett problem som delas av flera utlandssvenskar?

 

Läs hela frågan och svaret på Dagens Nyheters hemsida.