Dr. Peter Wallenberg utsedd till Årets Svensk i Världen

Föreningen Svenskar i Världen har tilldelat det prestigefyllda priset ”Årets Svensk i Världen 2011” till Dr. Peter Wallenberg för hans stora insatser för Sverige i världen.

I sin motivering säger juryn: ”Peter Wallenberg är både nestor och nyskapare i svensk industri. Han kastade sig tidigt ut i världen med uppdrag i Nordamerika och Afrika och har allt sedan dess verkat för ett internationellt perspektiv på det svenska näringslivets utveckling. Genom sin nyfikenhet och sitt engagemang har han inspirerat otaliga industriledare att aktivt ta sig an globaliseringens möjligheter och stärka den svenska konkurrenskraften.

 

Peter Wallenberg har också etablerat och generöst delat med sig av ett unikt internationellt kontaktnät som i sig stärkt den internationella bilden av Sverige. Han personifierar den öppenhet mot omvärlden som har blivit något av ett kännetecken för Wallenbergsfären.

 

Peter Wallenberg framstår med sin samlade gärning som en självskriven mottagare av utmärkelsen Årets Svensk i Världen”.

 

Vi är mycket glada över att på detta sätt uppmärksamma Peter Wallenbergs livsgärning, säger generalsekretare Karin Ehnbom-Palmquist. Han har varit och är en stor inspiration för flera generationers företagsledare och han har gjort stora insatser för Sverige i världen.