Lyft hemligstämpel på rapporter från Sovjetunionens fall

Utrikesdepartementet har lyft hemligstämpeln på sin rapportering från Sovjetunionens sammanbrott och publicerat flertalet ambassadrapporter från de baltiska staterna och Moskva.

Ambassadrapporterna har sammanställts i en skrift som heter ”Ett imperium imploderar” där utrikesminister Carl Bildt har skrivit förordet. Ambassadrapporterna finns även tillgängliga i kronologisk ordning.

På Utrikespolitiska institutet hölls också ett seminarium om tiden för Sovjetunionens sammanbrott och svensk diplomati. Deltog gjorde utrikesminister Carl Bildt, svenska diplomater som då var placerade i Sovjetunionen samt utrikeskorrespondenter som rapporterade från Moskva.

Läs om seminariet och se det på webb-tv här.

Läs de nu publicerade ambassadrapporterna här.

Läs Carl Bildts blogg.