Framgångsrik i Grekland

Ann-Kristin Drakopoulou är en veteran inom Oriflame i Grekland. Hon har varit med ända sedan företaget etablerade sig i landet för 16 år sedan. Då var hon honorär vicekonsul i Thessaloniki för den svenska ambassadens räkning. Till en början såg hon sminkprodukterna mest som en kul grej. I dag är hon en av företagets främsta representanter på den grekiska marknaden.

 

– Jag tänkte använda det mesta själv, jag var ganska ointresserad i början måste jag säga. Sedan fick jag höra att det gått ganska bra för min väninna, så då började jag också bjuda in lite folk hem till mig för att demonstrera pro- dukterna, sedan rullade det på ganska snabbt.

Ann-Kristin avsade sig sitt uppdrag som vicekonsul och började jobba med Oriflame på heltid. Något hon alltså fortsatt med i 16 år. Hon menar att det är mötena med människor som ständigt driver henne vidare.

– Jag håller igång mina grupper, och jobbar alltid med att ta in nytt folk. Det är som en levande organism, man måste vara där, det går aldrig att vila.

– Det är så kul att se hur människor utvecklas. Man kan möta en person som inte tror på sig själv, helt plötsligt säger det pang, sedan visar hon sig vara en enormt intelligent och duktig dam som kan hantera allt.

Ann-Kristins framgångsrecept är enkelt och konkret.

– Tycker man om det man gör blir det alltid resultat förr eller senare, man får aldrig ge sig. Och ger man mycket energi får man ännu mer energi tillbaka från andra. Ann-Kristin var fram till för tre år sedan även mycket aktiv i den svenska skolföreningen i Thessaloniki där hon undervisade de 60-65 barnen. Det finns en stark svensk-grekisk förening i regionen, som är populär bland utlandsflyttande svenskar.

Trots att Ann-Kristin har bott i Grekland ända sedan 1973 har hon fortfarande god kontakt med hemlandet. Dottern, som åkte till Sverige för att studera, blev kvar i Göteborg. Där finns numer även två barnbarn att besöka, dessutom har Anne Kristin syskon i Stockholm, så det blir minst fyra resor till Sverige varje år.

– När jag var yngre såg jag mer Grekland som hemma, men nu ser jag Sverige allt mer som mitt hemland. Det finns en ordning och reda där som jag kan sakna. När man är ung tänker man kanske inte så mycket på det, men ju äldre jag blir, desto mer avkopplande tycker jag att det är att komma till Sverige. Människor är väldigt vänliga i Sverige också.

– Det bästa med Grekland är så klart klimatet, i dag är det 20 grader i solen. Ljuset gör mycket för ens humör. Sedan är det trevligt att folk träffas och socialiserar mycket här, men det är ett hårt liv här också. Man måste alltid kämpa, men det passar mig ganska bra. Jag släpper aldrig taget och ger aldrig upp, det tycker jag också är lite svenskt. Väldigt många av de mest framgångsrika kollegorna jag har här är också svenskor, avslutar Ann-Kristin.