rösta-vote

Val 2015

Vi följer det senaste om extra valet, bl a via nyhetsbevakaren Omni.

 

Nedan har vi samlat information om extra valet som kan vara av nytta för alla er utlandssvenskar.

 

Blir det extra val?

Statsminister Stefan Löfven meddelade den 3 december 2014  att hans avsikt var att den 29 december utlysa extra val till söndagen den 22 mars. Detta efter den parlamentariska situation som uppstått, då regeringens budgetproposition inte fått stöd i Sveriges riksdag. Nu har Regeringen och Alliansen i förhandlingar kommit överens och det blir inte extra val. Detta meddelade Regeringen och Alliansen i en presskonferens på lördagen den 27 december.

 

Rösträtt

För att få rösta  ska man ha fyllt 18 år, ha varit eller vara folkbokförd i Sverige samt vara svensk medborgare. Mer om rösträtt för utlandssvenskar på Valmyndighetens webbplats.

 

Anmälan till röstlängd

Om du har bott mer än 10 år i utlandet ska du anmäla dig till röstlängden för att få rösta.

 

Vanliga frågor

Vi får in en del frågor om valet, som vi har valt att sammanfatta här. Hör gärna av er till oss om ni har fler frågor som inte finns med på vår webb.

 

Om valet 2014

”Supervalåret” har år 2014 kallats, vilket helt enkelt beror på att samtliga val har tagit plats under årets lopp; val till europarlamentet, riksdagen, kommunfullmäktige och landstinget. I riksdagsvalet var 7 330 432 personer röstberättigade och av dessa var 161 279 utlandssvenskar.

Valresultatet 2014 ledde till en förändring i riksdagen där Alliansen förlorade sin makt till Socialdemokraterna och Miljöpartiet vilka tillsammans hade 39 % av mandaten. Inget av blocken lyckades alltså uppnå majoritet i riksdagen. Sverigedemokraterna blev det tredje största partiet med 12,86 % av rösterna.

 

 

Nyttiga länkar

Valmyndigheten

Politiska partier

Alliansens budget

Demokratiutredningen

Om riksdagsval i Sverige

 

 

Bild: Webbstjärnan.SE