SVIV-representanten Nathalie Thiel berättar

Bakgrundsfakta:
Namn: Nathalie Thiel
Bor: London, Storbritannien
Ålder: 25
År utomlands: < 1 år
Hemstad i Sverige: Stockholm


Jag har under en lång tid haft ett starkt driv till att flytta utomlands då jag känner att man genom det får möjligheten att utvecklas och utmanas på ett helt annat sätt än i den trygga tillvaron hemma i Sverige. Efter att ha jobbat internationellt under kortare perioder genom en ungdomsorganisation, kortare utlandsutbyten under gymnasiet samt en utbytestermin under universitetsstudierna, blev jag ännu mer intresserad av att testa mina vingar och bo utomlands under en längre period.

Till min stora förtjusning blev jag erbjuden ett stipendium som möjliggjorde för tolv månaders tjänstgöring på den Svenska Handelskammaren i Storbritannien (Swedish Chamber of Commerce for the United Kingdom). Då fick jag även information om organisationen Svenskar i Världen och att jag kunde man bli ombud för dem under min tid i London.

Dagen efter att jag avslutade mina universitetsstudier flyttade jag till London för att arbeta på Handelskammaren. Här arbetar jag främst med att rekrytera nya organisationer till vårt nätverk, engagera existerande medlemmar och att driva det yngre nätverket Young Professionals of the Swedish Chamber.


”Kort och gott har alla dessa nätverk och mötesplatser underlättat min flytt väldigt mycket.”


London kryllar av svenskar och olika svenska nätverk samt föreningar, så det är förhållandevis enkelt att finna en gemenskap och vänner här. Det finns en stor svensk närvaro här i form utav en mycket aktiv Handelskammare, Svenska kyrkan, ombud från Svenskar i Världen, flera större nätverk, samt svenska butiker och restauranger. Det sistnämnda uppskattas speciellt när man får ett sug efter svenska delikatesser. Kort och gott har alla dessa nätverk och mötesplatser underlättat min flytt väldigt mycket.

London är en fantastiskt stad att bo i, mycket tack vare sin status som världsmetropol. Visste du att mer än 300 språk talas i London? Det finns restauranger som serverar mat från alla världens hörn och Londons kulturutbud är i världsklass. Dygnet har för få timmar för att hinna med allt man vill hitta på och upptäcka här!

Sedan har det nog inte undgått någon att Brexit är ett hett ämne, speciellt för oss som bor här och arbetar med företag från olika länder. Det är intressant att följa diskussionerna och utvecklingen first-hand då det kommer att påverka oss alla på ett eller annat sätt. Det ter sig naturligt att hålla sig uppdaterad och diskutera med både individer, företag och den Svenska Ambassaden om den pågående situationen. Så mitt råd till den som vill flytta hit är att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Storbritannien, och att ta kontakt med svenska organisationer, nätverk eller andra ombud från Svenskar i Världen för att få de bästa och mest konkreta tipsen.