SVIV-representanten Malin Håkansson Teles berättar

Bakgrundsfakta:
Namn: Malin Håkansson Teles
Bor:
São Paulo, Brasilien
Ålder: 33
År utomlands: Totalt 11
Hemstad i Sverige: Stöllet och Göteborg

”Ända sedan jag var liten har jag drömt om att bo utomlands. Jag brukade titta på olika TV-serier och drömma mig bort till diverse länder, ofta till Australien eller England. Så, när jag äntligen avslutade gymnasiet tog jag mitt pick och pack och drog till London för att prova på storstadslivet och bli världsvan.”

Under några år flyttade Malin mellan London och Dublin och jobbade med diverse saker, bland annat som au-pair och på pub, innan hon återvände till Sverige för att läsa på universitetet. Efter universitetsutbildningen begav hon sig till Brasilien med sin brasilianske man som hon hade träffat under sin tid utomlands.

”Jag har bott i storstaden São Paulo sedan 2011 och arbetar nu som kommunikationsansvarig på den norska konsultfirman EGGS Design. Innan dess arbetade jag på en lokal kommunikationsbyrå och på Ekornes och norska konsulatet.”

Sedan 2018 sitter Malin också i Svenska Handelskammarens (Swedcham) styrelse som ledamot.


”Brasilien, och São Paulo i synnerhet, har en rik historia med kultur, musik, en blandning av olika människor och en fantastiskt vacker natur.”

”Att bo i Brasilien är som en slags berg- och dalbana. Det är ett oerhört kontrastrikt land, på både bra och dåliga sätt. Det jag kan tycka är svårast att hantera med Brasilien är det faktum att det finns så stora skillnader mellan fattiga och rika och mellan olika grupper i samhället. Det är långt ifrån ett jämställt land, varken mellan kvinnor och män eller mellan svarta och vita. Den koloniala prägeln finns fortfarande kvar med allt vad det innebär. Å andra sidan finns det många fantastiska sidor med att bo här – Brasilien, och São Paulo i synnerhet, har en rik historia med kultur, musik, en blandning av olika människor och en fantastiskt vacker natur.”

Om man som svensk funderar på att flytta till Brasilien skulle Malin ge rådet att planera sin flytt noga och ta reda på så mycket som möjligt på förhand. Framför allt när det kommer till allt som har med pappersarbete att göra.

”Brasilien är oerhört byråkratiskt och det är inte alltid lätt att förstå sig på landets lagar och regler och kontakten med myndigheter är sällan en dans på rosor. Att lära sig språket är också väldigt viktigt då få brasilianare pratar bra engelska.”

Efter att ha bott utomlands under så många år har Malin vant sig vid att leva utan det mesta som Sverige erbjuder, men det finns såklart vissa saker även hon kan sakna.

”Förutom rent praktiska saker som ett välfungerande samhälle i stort, saknar jag ofta olika typer av mat – knäckebröd, smågodis och annan typisk svensk eller skandinavisk mat.”

Malin blev ombud för Svenskar i Världen 2015. Hennes tanke var att hon ville bidra till att hjälpa andra svenskar som var intresserade av att flytta till Brasilien. Dessutom tycker hon att Svenskar i Världen gör ett viktigt jobb med att föra utlandssvenskarnas talan i politiska frågor hemma i Sverige. Det behövs verkligen, menar Malin.