SVIV-representanten Jonas Lindström berättar

Bakgrundsfakta:
Namn: Jonas Lindström
Bor: São Paulo, Brasilien
År utomlands: 15
Hemstad i Sverige: Alfta i Hälsingland

För femton år sedan flyttade Jonas Lindström till São Paolo i Brasilien för att vara tillsammans med den brasilianska tjej han träffat i USA ett år innan. Idag är Jonas VD på den Svensk-Brasilianska handelskammaren – ett uppdrag som ofta är betydligt mer än ett heltidsuppdrag. I stora drag kan man säga att jobbet på handelskammaren handlar om att främja Sverigebilden i Brasilien. Något som de även lyckats med.

– Brasilianarna har en positiv bild av Sverige och svenskarna så mitt jobb blir ganska lätt när det kommer till att tala varmt om mitt hemland, säger Jonas.

– I vår tidning NordicLight och våra sociala medier kan man läsa om alla de evenemang med svensk inslag som vi anordnar, berättar han vidare. Genom åren har vi kommit att jobba väldigt tätt inom vad som kallas ”Team Sweden”. Utöver oss själva är det ambassaden i Brasilia, konsulaten i Rio de Janeiro och São Paolo samt Business Sweden som samarbetar. Varje år genomför vi en stor enkätundersökning bland de svenska företagen i landet som handlar om hur de ser på det rådande affärsklimatet och hur man planerar för det kommande året. Dessa undersökningar har fått uppmärksamhet både i brasiliansk och svensk media. Ett annat större och årligt evenemang är vår ”CareerFair”, där vi samlar svenska universitet, svenska företag samt svenska och brasilianska studenter under ett tak en hel dag i São Paulo.

Jonas tror att många som är bosatta utomlands har svårt att följa den politiska debatten i Sverige och riskerar därför obehagliga överraskningar när lagar och förordningar som berör dem ändras. Han har talat med flera svenska vänner i Brasilien som har planer på att flytta hem, men som blivit förvånade över hur mycket pappersarbete det innebär, speciellt när man har en brasiliansk make eller maka. Därför ser han sitt åtagande som ombud för Svenskar i världen som väldigt viktigt då organisationen är utlandssvenskarnas röst hemma i Sverige.


Jag håller verkligen med personen som sade att ”världen är en bok och de som stannar hemma läser bara första sidan”

Hans barn talar både svenska och portugisiska och han vill att de själva ska kunna välja vilket land de vill studera i. Han tror dock inte att han själv kommer att flytta tillbaka till Sverige. Däremot försöker han ständigt att hålla kontakten med Sverige

– Jag åker hem minst en gång varje år och det är alltid lika fantastiskt. Efter många år utomlands så inser jag hur långt Sverige kommit vad gäller sjukvård och skola. Även när det kommer till områden som jämlikhet, transparens och innovativt tänkande så är Sverige ett föregångsland, menar Jonas.

En av de fördelar som Jonas värderar mest med att ha flyttat till Brasilien är att få lära sig ett nytt språk på plats. Något som hjälpt honom utveckla sin kommunikationsförmåga. I arbetet möts hela tiden svensk och brasiliansk kultur och Jonas har insett vikten av god kommunikation och hur man uttrycker sig.

– Jag håller verkligen med personen som sade att ”världen är en bok och de som stannar hemma läser bara första sidan”. Jag har kommit fram några kapitel i boken, men den är långt ifrån utläst, avslutar Jonas.