SVIV-representanten Daniella Bumb berättar

Bakgrundsfakta:
Namn: Daniella Bumb
Bor: Pessac (Bordeux)
Ålder: 47
År utomlands: Snart 18 år
Hemstad i Sverige: Göteborg

Daniella flyttade utomlands för att hon fick jobb som svensklärare på universitetet i Bordeaux.  Hon är uppvuxen i Göteborg men född i Transsylvanien (Rumänien). Idag har hon ett litet konsultföretag och sysslar med Language Coaching. Hon undervisar och coachar i engelska på skolor med inriktning mot business, för både företag och privata kunder.

”Jag upplever att det är fantastiskt att bo och leva i Frankrike, men man få kämpa mer än hemma”.

Daniella har skrivit ihop en litet Sverigeföredrag och så åker hon runt och föreläser under ca 2 timmar. Hon pratar om Sverige och går igenom teman som le model suédois, myter och annat smått och gott.

”Varje gång avslutar jag med att öppna en flaska rött, närmare bestämt en flaska Château Bernadotte, sen skålar jag ensam på scen och avger ett svenskt `skål!´”, säger hon och skrattar.

Hon umgås med ett stort gäng svenska damer som också bor i Frankrike. Med dem blir det en del middagar, fika och fester.

”Vi byter böcker, mumsar kanelbullar och slappnar av och känner oss underbart larviga och svenska,” medger hon glatt.

Daniella vill vara en bra Sverigeambassadör i Frankrike men önskar också locka ner andra skandinaver till landet. Hon ville träffa nya svenskar i regionen och få ihop ett gäng, vilket hon med glädje uttrycker att ”det funkade!”.

Svenskarna i Frankrike är nostalgiska. Ingen funderar på att flytta hem, menar hon. Sverige står tryggt kvar och de flesta åker tillbaka åtminstone en gång per år.

Fördelen med att bo utomlands är klimatet och de varma människorna som kommunicerar. Matkulturen och vinet nere i Bordeaux hör till fördelarna.

”Jag har den där känslan av att varje dag är så ljuvligt ”levande”, uttrycker Daniella med glädjen i ögonen”.

När Daniella ombuds nämna tre egenskaper som hon upplever har förändrat henne under sin tid utanför Sveriges gränser svarar hon sitt leende, sin empati och sin styrka. Kanske fler än hon känner så. Det kan vara värt att tänka på hos sig själv – vad har man fått ut av denna upplevelse av att bo utomlands. Inte minst om man en dag ska flytta hem till Sverige.

Varje år reser Daniella hem och tillbaka till 70-80 talets trygga barndom och då känner hon nostalgi. Samtidigt menar hon att Sverige ser inte längre ut så som hon minns det.

Hennes goda råd som hon vill ge den som funderar på att flytta utomlands, men som kanske inte vågar ta steget är att man ska läsa på innan man flyttar. Hon menar att kunskap öppnar alla dörrar. Man ska försöka integrera och smaka på franskan. Lär dig franska. Njut och slappna av. Stanna till och lev för livet är så kort!

”Glöm det nya marmorköket och den nya Volvon, stanna till och lev!”