SVIV-representanten Anders Hedman berättar

Anders HedmanNamn: Anders Hedman

Bor: Reval, Estland (estn. Tallinn)

Ålder: 52

År utomlands: 27

Hemstad i Sverige: Född i Skellefteå (uppvuxen i Sandviken, släkten från Svärdsjö i Dalarna)

Anders flyttade utomlands som sexåring, då hans far arbetade för Sandvik i Paris (1972-1976). Han började skolan i Frankrike. Sen blev det flera andra länder för Anders del.

– Jag studerade vid Hanken (Svenska Handelshögskolan) i Helsingfors, Finland. Till Ryssland flyttade jag 1995 för att bli chef för Nordiska ministerrådets kontor där.  Efter Ryssland flyttade jag till Estland för att arbeta vid OSSE:s representation till Estland. När det var över beslöt jag mig för att prova att bo kvar i Estland och nu har jag bott här i snart 19 år.

Anders sysslar dels med politik och sitter i styrelsen för Moderater i utlandet(MiU) samt kandiderar som enda utlandssvensk till Riksdagen i höstens val. Dels bedriver han sin egen konsultverksamhet samt sitter i bolagsstyrelser. Utöver detta är han ordförande i Svenska klubben, Franska Handelskammaren och Foreign Investors Council of Estonia samt sitter i styrelsen för Svenska Handelskammaren och är även aktiv inom bl.a. SCI.

– Det är verkligen toppen att bo i Estland, tycker Anders. Skolorna är bland de bästa i världen, sjukvården effektiv och bra, polisen snabb och effektiv, kommunikationerna helt OK, skatterna mycket lägre, IT nivån högst i världen samt vädret som i Sverige. Attityden till Sverige och svenskar är superbra.

Såsom ombud för Svenskar i Världen och ordförande i Svenska klubben, har Anders massor av kontakter med alla svenskar i Estland samt inkommande besökare både från Sverige och Finland. Han administrerar gruppen ”Svenskar i Tallinn/Reval” på Facebook, samt har många andra Facebook-grupper och sidor för olika svenskrelaterade aktiviteter. Eftersom Estland varit svenskt och dessutom alltid haft en svensk befolkning är landet, precis som Finland, lite speciellt i Estland. Svenskarna är en erkänd nationell minoritet.

– Jag är nog den svensk som de flesta svenskar i landet känner , så att vara ombud för Svenskar i Världen är logiskt. Jag har initierat återskapandet av Svenska klubben i Reval, grundad 1924 och vi organiserar regelbundna firanden av svenska högtider liksom föredrag olika karaktär.

Fördelen med att bo utomlands är att man vårdar sin relation till andra svenskar mycket mer och man håller ihop. Dessutom är inte livet lika inrutat som i Sverige. Spontaniteten är högre och kontakterna mer intensiva, för dem som så önskar. Anders menar att man vårdar det svenska kulturarvet och traditionerna mer än någon annanstans i världen, Sverige inkluderat. Enda konkurrenten är nog svenskfinland och Minnesota.

I Estland finns egentligen inte längre några nackdelar alls. Där har man som svensk i stort sett allt man behöver, upplever Anders. Om något saknas, så fixar man det. Avståndet till Stockholm är bara 36 mil eller 45 min med flyg. Estland har allt som är bra med Sverige, men slipper alla nackdelar. Det enda negativa är väl att kulturutbudet på svenska språket ännu är begränsat vad gäller teater och opera, men det är det enda. Allt annat finns eller går att fixa.

– Jag besöker Sverige minst en gång i månaden. Det jobbigaste är att man måste boka in aktiviteter nästan tre veckor i förväg, samt den svenska dubbelmoralen, tycker Anderes. Vi östsvenskar i Finland och Estland kallar en spade för en spade.  I Sverige kan ledarsidorna diskutera om det skall kallas en spade i flera år. Sedan bestämmer regeringen att det inte är en spade, för att sedan när folk anser att det nog är en spade, snabbt bestämma att det minsann är en spade och att det givetvis alltid varit det. Påpekar man tidigare uttalanden blir inlandssvenskarna kränkta och sårade, då Sverige givetvis fortsatt är bästa på allt. Sedan ogillar jag jantelagen i Sverige. Svenskarna hemma, inlandssvenskarna, borde ta till sig av våra utlandssvenska erfarenheter. Istället sätts vi utlandssvenskar i någon slags karantän i ett antal år när vi återvänder hem för gott till Sverige.

– Man blir inte en fulländad människa,  om man aldrig bott utomlands.  Ta chansen, för sjutton hakar!