Distansstudier

Att plugga på distans har blivit allt mer populärt. I och med de senaste årens tekniska utveckling har distans som studieform verkligen revolutionerats. Idag kan du studera de allra flesta utbildningar på distans. När du läser på distans har du friheten att själv välja hur du vill lägga upp dina studier. Du kan plugga när, var och hur du vill. Det krävs att du tar mycket eget ansvar för dina studier och är disciplinerad. Kraven under en distansutbildning är lika höga som under en vanlig utbildning i klassrum. Studentum ger dig mer information om distansstudier.

Kurser vid svenska högskolor och universitet som inte kräver obligatorisk närvaro på en bestämd plats kan man läsa var man än befinner sig i världen. Det enda som behövs är att man har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Du har också rätt till studiemedel på samma sätt som vid studier i Sverige eller på plats i utlandet. Hör för säkerhets skull med Centrala Studiestödsnämnden (CSN) för att ta reda på vad som gäller just dig om du vill ha studiemedel.

Viktigt att tänka på, vid studier på distans, är att kolla upp om utbildningen innehåller andra obligatoriska moment, till exempel webbmöten. Den typen av tidsbestämda möten kan infalla mitt i natten om du befinner dig i en helt annan världsdel. Värt att notera är att det ibland kan förekomma krav på särskild plats som man får göra tentan på, det kan till exempel vara ett svenskt konsulat eller en svensk ambassad.

Notera att sista ansökningsdagen för höstterminen respektive vårterminen tillsvenska högskolor och universitet brukar vara kring 15 april respektive 15 oktober för nästkommande termin. Ansök till svenska universitet och högskolor via Studera.nu eller Antagning.se.

Genom vuxenutbildning kan du få fullständigt gymnasiebetyg, komplettera dina tidigare gymnasiebetyg, bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskola och universitet. Hermods Komvux erbjuder dig att plugga på distans.

Om du vill bli certifierad inom ett yrke kan du kontakta Påhlmans Institut som erbjuder kurser och utbildningar online i ekonomi, juridik, kommunikation och marknadsföring.

För vägledning av studierådgivare angående studier i utlandet kan man ta hjälp av Kilroy, som har stor erfarenhet av att vägleda studenter till högre studier utomlands. Deras rådgivare följer dig hela vägen från dina första frågor tills att dina studier börjar.

På STS får man kostnadsfri studievägledning där man tillsammans utvärderar vilken skola och utbildning som passar just dig och dina mål. De arbetar med att förbereda dig inför dina utlandsstudier med visum- och skolansökan samt information om studiemedel och stipendier.

EF Education First erbjuder utlandsstudier eftersom de ser att studenter lär sig språk på bästa sätt när de studerar utomlands och lever med språket.

Tillbaka till innehållsförteckningen om medflytt